Začala česká národní pouť

9.11.2010 

Řím ? Slavnostní bohoslužba v bazilice Santa Maria Maggiore dnes zahájila Národní pouť. Na ní se na třináct set poutníků z České republiky vydalo, aby Benediktu XVI.poděkovali za jeho loňskou návštěvu u nás. Dnešní bohoslužbě předsedal olomoucký arcibiskup Jan Graubner a zaznělo během ní lidové ordinarium P. Josefa Olejníka a písně z Jednotného kancionálu.

Arcibiskup Graubner ve své homilii zdůraznil mnohé významy chrámu, v němž mši sloužil. Bazilika Santa Maria Maggiore je nejstarší Mariánský kostel na západě. Jsou v ní uchovány například zbytky jesliček, ostatky svatého Jeronýma, evangelisty Matouše.

Ve středu se poutníci zůčastní dopolední generální audience Svatého otce. Během ní delegace České biskupské konference spolu s vládní delegací, vedenou 1. místopředsedou vlády a ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem, s první dámou Livií Klausovou, a se všemi poutníky z České republiky vyjádří Benediktu XVI. poděkování za jeho loňskou návštěvu u nás.
Zítra v 15 hodin pak bude pražský arcibiskup Dominik Duka slavit v bazilice sv. Petra děkovnou bohoslužbu. Jestliže dnešní mši doprovázele hudna moravského autora, tu zítřejší doprovodí známé lidové ordinarium českého skalatele Petra Ebena. Při čtvrteční liturgii v Lateránské bazilice, kde bude hlavním celebrantem a kazatelem kardinál Miloslav Vlk, zazní jazyk univerzální církve v podobě chorální Missy de Angelis. Všem třem bazilikám darují biskupové liturgické texty v češtině, aby tam byly k dispozici všem dalším česky hovořícím poutníkům.

Pro ty, kdo se na Národní pouť do Říma nemohli vydat připravila televize Noe přímé přenosy všech tří bohoslužeb a samozřejmě také generální audience.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.