Benedikt XVI. k poutníkům z naší vlasti

10.11.2010 

Druhým dnem pokračuje Národní pouť na poděkování za loňskou návštěvu Svatého otce v České republice. 1300 věřících z naší vlasti se dnes dopoledne setkalo s Benediktem XVI. ve zvláštní audienci, která se konala v bazilice sv. Petra. Svatý otec poděkoval v naší mateřštině za přijetí, kterého se mu v České republice dostalo od věřících i za pozornost těch, kdo hledají skutečné duchovní i lidské hodnoty, třebaže jsou od církve vzdáleni.

?Srdečně zdravím vás, poutníky z České republiky, kteří jste se zde sešli v tak hojném počtu, abyste oplatili mou návštěvu, kterou jsem s radostí vykonal ve vaší zemi v minulém roce. Milí přátelé, vítám vás! Uchovávám si milou a vděčnou vzpomínku na svou příjemnou cestu do vaší krásné země. Myslím zvlášť na vlídnou ochotu vážených představitelů veřejného života, na vřelé přijetí, kterého se mi dostalo od ctihodných bratří v biskupském úřadu, od kněží, zasvěcených osob i od všech věřících, kteří chtěli s nadšením vyjádřit svou víru kolem Petrova nástupce. Vnímal jsem rovněž pozornost, kterou mi věnovali i ti, kdo, byť vzdáleni od církve, hledají přesto skutečné duchovní lidské hodnoty, jichž chce být katolické společenství radostným svědkem. Prosím Pána, aby milosti oné cesty přinesly plody, a přeji křesťanskému lidu České republiky, aby opět s novým elánem a odvahou vydával všude svědectví Evangeliu. Ze srdce vám všem uděluji zvláštní Apoštolské požehnání, které rozšiřuji vašim rodinám a celé vaší vlasti.?

Benedikt XVI. se pozdravil osobně s paní Livií Klausovou, ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem a našimi biskupy.

Samotnou katechezi, v níž Benedikt XVI. bilancoval svou návštěvu ve Španělsku, pak papež pronesl v aule Pavla VI., která byla zaplněna do posledního místa. Benedikt XVI. se svěřil se svými dojmy z cesty do Santiago de Compostela a Barcelony.

PLNÉ ZNĚNÍ katecheze Benedikta XVI. je ZDE

Poutníci z České republiky se pak v 15 hodin v bazilice sv. Petra účastnili děkovné bohoslužby, které předsedal pražský arcibiskup Dominik Duka. K ní a k dalším podrobnostem o národní pouti se vrátíme zítra.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.