Začíná apoštolská vizitace v Irsku

12.11.2010 

Svatý Stolec oznámil zahájení apoštolské vizitace v některých irských diecézích, seminářích a řeholních institutech po případech zneužívání kněžími. Záměr vykonat apoštolskou vizitaci papež oznámil už v letos v březnu, kdy všem katolíkům Irska adresoval pastýřský list, aby vyjádřil své zděšení nad sexuálním zneužíváním, kterého se na mladistvých dopustili církevní činitelé. Apoštolská vizitace má za úkol ověřit, jestli vztahy mezi různými prvky místní církve pomáhají na cestě hluboké duchovní obnovy. Jejím cílem není vyšetřování či soudní procesy minulých událostí, ověří ale účinnost následujících postupů a různých forem pomoci obětem. Nijak se nekříží s řádnými aktivitami soudců ani nenahrazuje autoritu místních biskupů či řeholních představených, upozorňuje prohlášení o zahájení vizitace.

Vizitátoři čtyř metropolitních arcidiecézí - kard. Cormac Murphy O´Connor, emeritní arcibiskup Westminsteru pro diezéci Armagh; kard. Sean Patrick O´Malley, bostonský arcibiskup pro diecézi Dublin; mons, Thomas Christopher Collins, torontský arcibiskup pro diecézi Cashel and Emly; mons. Terrence Thomas Prendergast, ottavský arcibiskup pro diecézi Tuam ? se setkají s oběťmi zneužívání a s jejich rodinami. Ověří uplatňování směrnic Národní rady pro ochranu mladistvých v Katolické církvi z loňského roku. Dojde také k setkání vizitátorů s biskupy, generálními a biskupskými vikáři, soudci církevních soudů, kancléři, členy kněžské rady, různými poradci a zástupci farních rad a především s těmi, kdo jsou na diecézních a farních úrovních pověřeny ochranou dětí a prevencí zneužívání.
Vizitátor pro irské seminaristy, arcibiskup New Yorku, Timothy Dolan, navštíví všech pět institucí a zkontroluje ?všechny aspekty kněžské formace?. V plánu má také individuální rozhovory se seminaristy a těmi, kdo se podílí na životě v seminářích. S vizitátorem pro seminaristy se budou moci setkat také kněží, kteří teprve nedávno dokončili svá studia. Úkolem arcibiskupa Dolana nebude setkávat se s oběťmi. Formátoři a studenti mu mohou předat své názory na seminář písemně.
Apoštolští vizitátoři pro instituty zasvěceného života a společnosti apoštolského života - P. Joseph Tobin CSsR, P. Gero McLaughlin SJ, sestra Sharon Holland IHM a sestra Mairin McDonagh RJM ? vyhodnotí odpovědi z dotazníků a Kongregace pro instituty zasvěceného života pak podle toho určí další kroky ke zlepšení řeholního života v Irsku.

Kongregace pro biskupy a pro instituty zasvěceného života spolu se Státním sekretariátem se shodly na tom, že první fáze vizitace by měla být pokud možno ukončena do Velikonoc 2011. Podklady nashromážděné vizitátory poslouží k diskuzím o plánu do budoucna. Po skončení vizitace vydá Svatý stolec zprávu o výsledcích.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.