Italské noviny chválí dlouhý pontifikát

15.3.2004 

Pontifikát Jana Pavla II. je od včerejška III. nejdelším v dějinách. Déle stáli v čele církve jen sv. Petr a bl. Pius IX. Včera Jan Pavel II. předstihl Lva XIII., jehož pontifikát trval 9 280 dní. Pontifikát Pia IX. má šestiletý náskok ? trval 31 let, sedm měsíců a 21 dní.

?Prohrál jsem boj s Papežem o to, aby konec týdne bral jako čas odpočinku,? přiznal pro italský rozhlas ředitel tiskové kanceláře Svatého stolce. Joaquin Navarro-Valls kromě toho uvedl, že není ještě známo, jak bude Jan Pavel II. trávit letošní prázdniny. Mluví se o Alpách, Dolomitech nebo Vall D´Aosta, dokonce i o polských Tatrách. Ani sám Papež ještě neví, kam pojede?, uvedl vatikánský mluvčí pro italský rozhlas RAI.

O různých rekordech pontifikátu Jana Pavla II. se rozepsal také italský tisk. Levicový deník ?La Repubblica? vyjmenovává země, do kterých vedly papežovy návštěvy ? celkem jich je 129. Jako první papež v historii navštívil synagogu a mešitu. Další italský deník ?Corriere della Sera? si všímá, že dlouhý pontifikát dovolil ocenit novátorské prvky učení Jana Pavla II. Staví hypotézu, že kdyby pontifikát trval jen 15 let, jako pontifikát Pavla VI., nebyl by pochopen smysl papežského učení o pokoji, ani jeho ?mea culpa?, vstřícné postoje k židovství a islámu nebo v ekumenické oblasti, která otevřela diskusi se sesterskými církvemi dokonce v takových otázkách jako je papežský primát.? ? napsalo Corriere della Sera.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.