Migliore: Tržní hospodářství má být lidskému rozvoji příznivé

13.10.2003 

Na nezbytnost udržet centrální roli člověka při sestavování hospodářských plánů a v pracích mezinárodních organizací upozornil vatikánský pozorovatel na plenárním zasedání OSN. Arcibiskup Celestino Migliore se odvolal na před třemi lety sestavené tzv. ?jubilejní cíle rozvoje?, projekt, který má do roku 2015 významně redukovat chudobu na světě.

Stalý pozorovatel Svatého stolce při OSN vyzval státy k podpoře instituce rodiny. Lidstvo musí být připraveno přijmout každé dítě, předcházet manipulaci právy dětí, starat se a dbát na potřeby nové generace. Arcibiskup Migliore vyzdvihl roli výchovy, která má nejen zajistit nejen základní informovanost, ale také člověka orientovat. Vzhledem ke globalizaci sdělovacích prostředků je třeba usilovat o zachování kulturní identity jednotlivých oblastí a národů.

Arcibiskup Migliore dále poukázal na existující nerovnosti a patologické jevy dneška. V tom kontextu zdůraznil, že dodržení ?jubilejních cílů rozvoje? je v rámci podmínek jednotlivých zemí třeba dodržet. ?Cílem projektu je, aby tržní hospodářství příznivé pro rozvoj člověka,? uvedl na zasedání OSN vatikánský představitel.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.