Únosy čínských biskupů

7.12.2010 

Čínští biskupové byli násilím deportování na shromáždění, na kterém mají být zvolení předsedové Patriotistického sdružení a Biskupské rady. Podle agentury AsiaNews bylo přísně tajné zasedání státem kontrolované církve zahájeno dnes v Pekingu. Ačkoliv Liu Binian, místopředseda patriotistického sdružení tvrdí, že jde pouze o formální schůzi, ve skutečnosti jde o nejvyšší orgán oficiální církve, ve kterém biskupové ? ať už jsou dosazení vládou nebo věrní Římu ? tvoří menšinu. Zásadní rozhodnutí o životě církve v Číně jsou vynášena na základě zmanipulovaných voleb. Každý z účastníků před začátkem obdrží přesné instrukce, co má dělat a jak má hlasovat.

Shromáždění bylo nejméně čtyři roky odkládáno. Oficiální biskupové totiž respektovali indikace Svatého Stolce a účast na loutkovém zasedání odmítali. Podle zdrojů agentury AsiaNews se řada biskupů pokusila skrýt nebo se prohlásila za nemocné. Další byli odvedeni na shromáždění proti své vůli a jiní, vědomi si toho, že nemohou uniknout, přišli do Pekingu sice dobrovolně, ale odmítli koncelebrovat mše na shromáždění, kvůli přítomnosti některých exkomunikovaných biskupů. Nechyběli nicméně ani biskupové, kteří se nebránili, referuje AsiaNews.

K nejdramatičtější situaci došlo v provincii Hebei, kde byl mons. Feng Xinmao doslova unesen skupinou zhruba stovky policistů a státních zřízenců po několikahodinovém zápasu s věřícími a kněžími, kteří se snažili hájit biskupovu svobodu.
V případě dalšího biskupa, Li Lianghui di Cangzhou´a, který dočasně zmizel, čínská policie vyhrožuje, že pokud se neohlásí, bude pro příště považován za ?nebezpečného zločince?.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.