Mezinárodní den boje proti korupci

9.12.2010 

Korupce je hrozbou pro rozvoj, demokracii a stabilitu, píše generální sekretář OSN Ban Ki-moon v poselství k dnešnímu Mezinárodnímu dni boje proti korupci. Právě při této příležitosti zveřejnila organizace Trasparency International zprávu, v níž uvádí, že objem korupce se rovná 10% Hrubého světového produktu. Hovoří Maria Serena Brassiolo, ředitelka Trasparency International pro Itálii:

?Jistá je jedna věc: kde je korupce, tam je chudoba, protože investice jsou určeny na díla a činnosti, které nejsou v zájmu občanů jakožto kolektivu, ale jednotlivců, kteří se tak obohacují tam, kde dobra poskytnutá jinými zeměmi nebo plody práce a daně nejsou využívány ve prospěch společného dobra.
Sektory nejvíce postižené fenoménem korupce v jednotlivých zemích výrazně liší. Zatímco například v Itálii jsou armáda a policie považovány za poctivé, v některých afrických zemích, na jihovýchodě Asie a v Jižní Americe jsou policie a vojsko považovány za nejvíce zkorumpované. V Itálii je pak malá korupce ve školství, zatímco v zemích, kde je škol a učitelů málo, a tudíž těžší přístup ke vzdělání, je korupce ve školství velká. V celém světě jsou pak za jednu z nejvíce zkorumpovaných oblastí považovány politické strany. Ne jednotliví poslanci nebo jednotlivé vlády, ale přímo strany.
?

Korupce v politice tedy spojuje bohaté i chudé země?

?Ano, tak to vnímá většina lidí, že tyto sektory nejsou dostatečně transparentní a že v zákulisí politiky je hodně intrik... Pro demokracii je tohle velký problém.?

Podle průzkumu Trasparency International v České republice zaplatilo v minulém roce úplatek 14% dotazovaných. Je na tom tak podobně jako například Čína, Argentina, Francie, Polsko či Rakousko. Mezi země, kde se vloni uplácelo nejvíc patří například Afghánistán, Bangladéš, Kambodža, Palestina, Indie nebo Uganda. Tam úplatek nabídlo přes 50% obyvatel. Naopak nejméně se podle Trasparency International uplácí v Německu, Norsku, Británii, Brazílii nebo v Chorvatsku. Tyto země skončili ve skupině, kde uplácelo méně než 6% respondentů.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.