Skončilo zasedání afrických biskupů

13.10.2003 

Jedinými bezpečnými prostředky k předcházení epidemie AIDS jsou sexuální zdrženlivost a manželská věrnost. Připomněli to účastníci včera ukončeného plenárního zasedání Sympozia biskupských konferencí Afriky a Madagaskaru. Biskupové poukazují na to, že v otázce manželské věrnosti a zdrženlivosti svobodných, se katolická morálka shoduje s tradiční africkou. Oproti tomu prezervativy ? propagované jako účinný prostředek proti přenášení viru HIV ? ochranu před nakažením negarantuje. Stoprocentní jistotu nezaručuje ani ve standardních podmínkách a skladování v horkém africkém klimatu riziko ještě zvyšuje.

Biskupové shromáždění v hlavním městě Senegalu věnovali epidemii AIDS dva dny ze svého dvoutýdenního zasedání. Výsledkem diskusí je dokument, ve kterém se zabývají problémy prevence i péčí o nakažené a ohrožené. Poukazují na potřebu vychovávat Afričany od raného věku. Africká církev se také bude věnovat formaci kněží, řeholníků a laiků, kteří poskytují duchovní pomoc osobám nakaženým virem HIV.

Církev a katolicky orientované nevládní organizace poskytují čtvrtinu všech prostředků vynakládaných na boj s epidemií AIDS a pomoc jejím obětem.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.