Další protesty proti propuštění Asie Bibi

21.12.2010 

Vánoční vigilie bude v Pákistánu dnem masového prostestu muslimů proti propuštění Asie Bibi, křesťanky odsouzené k smrti za údajné rouhání proti Mohamedovi. Manisfestace mají proběhnout v Islámábádu po tradiční páteční modlitbě v mešitách. K akci se připojují nejrůznější muslimské skupiny, včetně organizací spojených s terorismem. Jsou proto důvodné obavy, že se manifestace stane záminkou k útoku na křesťanskou menšinu.

Akce propagovaná pod heslem ?obrany cti proroka Mohameda? je zároveň protestem proti plánům na změnu tzv. zákona o rouhání. Ze strany radikálních muslimských skupin stále častěji zaznívají hlasy, že nejen nelze svolit k propuštění uvězněné ženy, ale že je nutné potrestat také všechny ty, kdo jí pomáhají, protože ?nesou spoluvinu za urážku Mohameda? a to nezávisle na tom, zda jde o rodinu ženy, o politiky nebo ministry. Výhrůžky na svou adresu obdržel také pastor Samson Delawar, který Asiu Bibi ve vězení navštívil.

Manifestace na Štědrý den bude první z celé série. Na Silvestra ohlásili vyznavači islámu celonárodní stávku a na 9. ledna manifestaci v Karáčí. Jejich cílem je vyvinout tlak na federální soud a parlament, které mají právě v době vánoc jednat o uvolnění Asie Bibi a debatovat nad změnou nespravedlivého zákona o rouhání.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.