Křesťané v Pákistánu jsou znepokojeni

8.1.2011 

Za ?mučedníka ve službách spravedlnosti a náboženské svobody? označil předseda pákistánské biskupské konference arcibiskup Saldanha guvernéra státu Punjab, Salmana Tasíra, který byl před několika dny zavražděn jedním z členů vlastní ochranky. Tento pákistánský politik usiloval o zrušení tzv. zákona o rouhání a zasazoval se také o propuštění tamější křesťanky Asie Bibi, která byla odsouzena podle tohoto zákona k trestu smrti a je už více něž rok vězněna. Vrah Salmana Tasíra (viz foto) se nejen přiznal k činu, ale přihlásil se také k islámským extrémistům.

Více než 500 vůdců různých extrémistických skupin mezitím vystoupilo s výzvou, aby veřejnost bojkotovala žalobu na vraha punjubského guvernéra a v hlavním městě Karáčí byla ohlášena manifestace proti zrušení kontroverzního zákona. Její organizátoři plánují, že se jí zúčastní milion lidí. Pákistánský ministr pro náboženské záležitosti Khursheed Shah oznámil, že ?vláda nemíní rušit ani opravovat zákon o rouhání, neboť úcta svatého proroka je součástí víry Pákistánců?.

Tamější křesťany vývoj situace znepokojuje. Pákistánské bezpečnostní služby navíc oznámily, že jedno z islámistických extrémistických uskupení Moaviya plánuje sebevražedný útok na vězení, ve kterém je zadržována Asia Bibi. Byla proto posílena ochrana budovy vězení. Předseda pákistánského episkopátu tvrdí, že život jmenované křesťanky je stále v ohrožení, protože ?v Pákistánu hrozí smrt každému, kdo kritizuje zákon o rouhání?.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.