Muslimští předáci v Pákistánu protestují proti slovům Benedikta XVI.

11.1.2011 

Ostrá odsouzení Benedikta XVI. za jeho pondělní apel na zrušení zákona o rouhání přicházejí z Pákistánu. Liaquat Baloch, generální sekretář hlavní organizace tamních islámských fundamentalistů, označil papežova slova za ?vměšování do vnitřních a náboženských záležitostí země?, jež podle něj dokonce ?vybízejí ke střetu civilizací, který potopí celý svět v propasti krvavé války?.

Foto je z nedělní manifestace proti změně zákona o rouhání v Karáčí.

Proti jakýmkoliv změnám zákona o rouhání vystoupilo také 500 muslimských teologů hlavního islámského směru Barelvi, všeobecně považovaného za umírněný. Navíc pochválili nedávnou vraždu guvernéra Paňdžábu Salmána Tasíra, který usiloval právě o změnu nechvalně proslulého zákona o rouhání a vystupoval na obranu křesťanů, pronásledovaných právě na základě tohoto zákona. ?Ty, kdo oplakávají smrt Tasíra, potká stejný osud,? varují tzv. umírnění muslimští teologové.

Výroky islámských teologů ostře odsoudil syn prezidenta Zardarího a bývalé pákistánské premiérky Bénazír Bhutto, zavražděné před čtyřmi lety. 22 letý Bilawal Bhutto Zardárí sice ještě studuje ve Velké Británii, formálně je ale už spolupředsedou vládnoucí lidové strany. Včera se v Londýně zúčastnil upomínkové akce ke cti Salmána Tasíra, který byl jedním z lídrů téže strany. Mladý Bhutto Zardárí slébil křesťanům a dalším menšinám v Pákistánu, že je stát bude chránit. Řekl rovněž, že skutečnými rouhači jsou ti, kdo islámem ospravedlňují násilí.
Na druhou stranu den předtím pákistánský premiér Yousaf Gillani ujistil muslimy, že zákon hájící Mohameda a Korán změněn nebude.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.