Papež o rodině na setkání s římským magistrátem

15.1.2011 

?Rodina založená na manželství muže a ženy je základní buňkou společnosti. V ní se děti učí hodnotám,? připomněl včera papež na tradičním novoročním setkání s představiteli magistrátu města Říma a kraje Lazio. Poukázal na potřebu organické součinnosti při posilování rodiny za účelem odpovědné výchovy. Upozornil na to, že rodině škodí schvalování takových forem soužití, které znetvořují její přirozenost a cíl. Zdůraznil, že církev se staví příznivě k takovým iniciativám sexuální výchovy, která nepřevádí lidskou lásku na úroveň ?spotřebního zboží?.

?Vzájemná oddanost manželů s sebou nese otevřenost k rodičovství. Touha po otcovství a mateřství je přece vepsána do lidského srdce. Mnoho manželství by chtělo přijmout dar, kterým jsou děti, ale jsou nucena čekat. Proto je nutné konkrétně podporovat mateřství, a zajistit pracujícím ženám možnost spojovat rodinu a práci. Příliš často jsou totiž ženy postaveny před volbu mezi těmito dvěma možnostmi. Rozvoj odpovídající strategie pomoci, jakož i institucí určených dětem, např. jeslí, spravovaných samotnými rodinami, může přispět k tomu, aby děti nebyly chápány jako problém, ale jako dar a velká radost. Vzhledem k tomu, že otevřenost vůči životu je jádrem opravdového rozvoje (srov. Caritas in veritate, 28), nelze být lhostejnými k vysokému počtu potratů, prováděných v římském regionu. Křesťanská společenství za pomoci četných center pro život podporují ženy, které mají těžkosti s přijetím nového života. Veřejné instituce jsou povinny poskytovat oporu, aby rodinné poradny mohly pomáhat ženám překonávat to, co je svádí k interrupcím. Při této příležitosti chci proto vyjádřit uznání za to, že v regionu Lazio byl přijat zákon o tzv. ?rodinném spolučiniteli?, který chápe počaté dítě jako člena rodiny a přeji této normě její plné uplatňování.?

Představitelům magistrátu města Řím a krajské samosprávy regionu Lazio Benedikt XVI. připomněl také potřeby starších osob, zejména osamocených a nemohoucích. Vyjádřil uznání za spolupráci mezi katolickými a veřejnými zdravotnickými službami a popřál jim další rozvoj. V souvislosti s prodlužující se hospodářskou krizí, jež doléhá na mnohé rodiny, hovořil papež o pomoci, kterou poskytuje Charita. Vyjádřil naději, že vláda bude dbát o podporu rodin s nízkými výdělky, zejména těch, které mají více dětí. Kromě toho poukázal také na potřebu vhodné politiky zaměstnanosti, zejména s ohledem na zajištění práce mladým lidem, která je nezbytnou podmínkou pro založení rodiny.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.