Papežský polský církevní institut na audienci u Benedikta XVI.

17.1.2011 

Benedikt XVI. se dnes setkal s Polským papežským církevním institutem, kde studují kněží na postgraduálním studiu. Na setkání, kterého se účastnilo asi 100 osob, nechyběl jeho rektor, studenti a někteří hosté, například kardinál Zenon Grocholewski. Audience se konala u příležitosti 100. výročí vzniku této instituce, kterou za pontifikátu Pia X. založil biskup Přemyšle, svatý Józef Sebastian Pelczar.
Benedikt XVI. ve své promluvě vyzdvihl víru, odvahu a úsilí těch, kdo stáli u zrodu této instituce a také zodpovědnost za to, aby i dnes byly sledovány její původní cíle a vhodně je přizpůsobovat novým situacím.

?Je třeba uchovávat duši Institutu, jeho náboženskou a církevní duši, která odpovídá plánu Boží prozřetelnosti a nabízí polským kněžím vhodné prostředí ke studiu a k vytváření bratrských vztahů během jejich formace v Římě.?

Kněze, kteří přicházejí do ?srdce křesťanství? studovat a připravovat se intelektuálně i duchovně na to, aby mohli lépe plnit zodpovědné úkoly, které jim svěří jejich biskupové, Benedikt XVI. vyzval, aby se cítili být ?živými kameny? a ?důležitou částí dějin, které žádají jejich osobní a zřetelnou odpověď.

?Odpovídejte štědře, tak jako během Druhého vatikánského koncilu nezapomenutelný polský primas, kardinál Stefan Wyszyński, jenž právě v Polském institutu připravoval oslavy tisíciletí od křtu Polska a také historické Poselství o smíření, které polští biskupové adresovali biskupům německým, a které obsahovalo slavná slova: ?Odpouštíme a prosíme o odpuštění?.?

Benedikt XVI. zdůraznil, že církev potřebuje dobře připravené kněze, jejichž moudrost pramení v přátelství s Ježíšem a ve slavení eucharistie s láskou k Pravdě. ?Hledání Pravdy stimuluje a obohacuje blízkost Apoštolskému stolci ve vás, kněžích, kteří zažíváte osobitou římskou zkušenost.? dodal papež.

?Zůstat v těsném spojení s Petrem, v srdci Církve, znamená plni vděčnosti uznat, že jsme uvnitř mnohasetletých a plodných dějin spásy (...) na nichž jste povoláni aktivně se podílet, aby jako úrodný strom nesly cenné plody. Láska a oddanost postavě Petra kéž vás vede, abyste štědře sloužili společenství celé katolické církve i vašich místních církví, aby se všichni, jakožto jedna velká rodina, mohli naučit poznávat Ježíše - Cestu, Pravdu a Život, Tvář milosrdného Otce, který nechce, aby se kterékoliv z jeho dětí ztratilo.?

Řekl Benedikt XVI. polským kněžím studujícím v Římě.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.