Evropský parlament se poprvé zastal pronásledovaných křesťanů

20.1.2011 

Evropský parlament schválil rezoluci na obranu křesťanů a křesťanské svobody. Dnes dopoledne na plenárním zasedání byla velkou většinou schválena rezoluce, která brání křesťany a náboženskou svobodu ve světě. Podepsaly ji všechny politické skupiny. Předložena byla v důsledku agrese proti křesťanským menšinám v Egyptě, Iráku a Nigérii. Vatikánskému rozhlasu o tom referoval předseda Komise pro ústavní záležitosti Evropského parlamentu Carlo Casini:

?Jsem potěšen především jednomyslností. Nedošlo ke komplikacím žádného druhu. Znění rezoluce je velmi silné, protože se obrací v první řadě na vlády zemí, ve kterých došlo k případům agrese. Odsuzuje všechny tyto případy a požaduje, aby Evropská komise a Rada Evropy prozkoumala způsob tlaku na tyto státy. Všechny mezinárodní dohody o vzájemné pomoci se totiž dovolávají respektování lidských práv, mezi něž patří i náboženská svoboda.
Problém je, že vrchní reprezentant EU pro zahraniční vztahy, paní Catherina Ashton, podle mínění mnohých dosud adekvátním způsobem nepozvedla svůj hlas.. Zapomínáme na svoje kořeny, na naši křesťanskou tradici, naši křesťanskou kulturu.. V mnoha aspektech převládá téma konkurence a ekonomiky. Pokud se nám však podaří vzít na vědomí svědectví těchto mučedníků, kteří byli zabiti pro svou víru v Krista, a probudit neklid v nás samotných, v Evropanech, pak snad bude moci být opět pravdou to, co platí o mučednících, že krev mučedníků bude zárodkem a novým vzmachem.
?

Říká poslanec Evropského parlamentu Carlo Casini v souvislosti s vůbec první rezolucí EU na obranu křesťanů.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.