Dopis politiků za zrušení celibátu

25.1.2011 

Zrušení celibátu požaduje skupina osmi německých politiků vládnoucí CDU. Představují si, že svěcení ?ženatých a zkušených mužů? pomůže zlikvidovat ?problém farností bez kněží?. K listu adresovaném Stálé radě německého episkopátu, která právě zahájila přípravu na zářijovou návštěvu Benedikta XVI. v Německu, připojil svůj podpis předseda Bundestagu, Norbert Lammert, nebo ministryně školství Annete Schavan.

Biskupové reagovali s tím, že otázka celibátu nebude na pořadu plánované návštěvy. ?Téma viri probati se týká celé obecné církve, vyžaduje zodpovědnou přípravu veřejného mínění a rozhodnutí, které bude závazné pro celou Církev.?

Kritické hlasy se ozvaly rovněž z řad křesťanské demokracie. ?Iniciativa některých straších členů CDU za zrušení celibátu v církvi, je vzrušující a tragická zároveň. Poučovat papeže není úkolem členů CDU,? komentoval dopis mluvčí Pracovní skupiny angažovaných katolíků CDU, Martin Lohmann. Podobně se vyjádřil také jezuita Klaus Mertes. Pro rádio Deutschlandfunk uvedl, že problémy Církve není možné stále převádět na otázku celibátu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.