Biskupové spoluobčanům: Pojmenovávat problémy a věcně o nich diskutovat

27.1.2011 

Včera se v hlavním městě skončilo zasedání České biskupské konference. Společným prohlášením, zveřejněným v tiskovém středisku ČBK, se biskupové Čech, Moravy a Slezska obracejí nejen k věřícím, ale ke všem spoluobčanům. Hned v úvodu poukazují na příčiny pocitu zklamání, jenž se vynořil po radosti, která zavládla obnovou demokracie, a zdůrazňují, že nezklamala demokracie, nýbrž mnozí občané, kteří se zabývali vlastními zájmy a výhodami a přitom zanedbávali společný zájem. Mnohá ?politická jednání tak byla znemožněna, protože se věcná jednání změnila v nátlakové akce?, v nichž chyběly argumenty. ?Jsme tím zneklidněni, konstatují biskupové, ale nepodléháme ani náhlým emocím, ani panice. Snažíme se vidět cestu, po které je možné vyjít.? Ve svém prohlášení dále píší, že ?nutnost reforem je všem jasná? a shledávají ve společnosti také ?základní ochotu k nim přistoupit?. V souvislosti s tím proto ?prosí každého jednotlivce, aby si uvědomil svou zodpovědnost k celku? a zdůrazňují, že ?je třeba správně nazvat problémy v jejich celospolečenském dopadu a vést o nich věcný rozhovor.?

?Upozorňujeme - píše se v prohlášení - že je na pováženou, jak se jedná v běžném životě a zvláště, jak jednají ti, kteří mají být vzorem správného jednání. Je na pováženou: když mluvčí lékařů vyhrožují postihem pacientů a považují je za rukojmí svého nátlaku; právníci často přestávají hledat spravedlnost a znevažují sám pojem zákonnosti; soudci se obávají rozhodovat a protahují spory do nekonečna; někteří učitelé se více zajímají o své platy, než o výsledky školství; někteří rodiče se nezajímají o své děti, ty jsou pak zanedbané; ztrácejí kredit ti státníci, kteří se zabývají populistickým sebe vynášením a neřeší skutečné problémy; pracovníci médií popisují mnohé spory neúplným a někdy i bulvárním zpravodajstvím; v běžném životě sobecky škodí jeden druhému nekvalitní prací, přemrštěnou cenou, nezaplacením, zadržením mzdy atd. Je však nutné dodat, že příčinou těchto jevů je celkový morální úpadek společnosti, jehož důsledkem je i rozpad a krize rodiny spolu s radikálním demografickým poklesem. Bez řešení problémů těchto základních lidských pilířů a respektování zásad desatera samotné navržené reformy nepomohou!

Cesta ke spokojenému životu, k bezpečí, ke vzájemné důvěře je však otevřená, uzavírají své prohlášení biskupové České republiky. Měla by být postavena na právním řádu a jeho ukázněném dodržování, na vzájemné celospolečenské shodě a na opravdovém zájmu jednoho o druhého.?
Píší biskupové spoluobčanům po skončení svého plenárního zasedání.

PLNÉ ZNĚNÍ prohlášení ČBK je ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.