Pravděpodobně vznikne nejchudší stát Afriky

27.1.2011 

Obyvatelé jižní části Súdánu se vyslovili pro samostatnost. I když výsledky budou oficiálně vyhlášeny až v polovině února, z údajů referendových komisí vyplývá, že za odtržení od severu hlasovalo 99% obyvatelstva. ?Budoucnost však začíná od smíření mezi stranami, které spolu dosud bojovaly? ? komentuje výsledek referenda arcibiskup Cesare Mazzolari. Ordinář jihosúdánské diecéze Rumbek zdůrazňuje, že po rozdělení nastane pro celou zemi nesmírně obtížné období. Nový stát bude potřebovat podporu mezinárodního společenství, ale i soukromých investorů. ?Jižní Súdán se totiž zařadí mezi nejméně rozvinuté kraje Afriky. Šest let relativního míru nevedlo k výstavbě silnic, škol a nemocnic? ? podotýká biskup Mazzolari a upozorňuje, že existuje velmi mnoho výbušných otázek, které bude nyní třeba vyřešit.

?Existuje mnoho svízelných otázek ? řekl Vatikánskému rozhlasu biskup Rumbeku. Především přírodní bohatství, které se nachází především na jihu. Jednak ropa, ale také uran, mramor, žula. Také zemědělské možnosti tohoto regionu jsou obrovské. Sever by to chtěl mít všechno pro sebe anebo na tom mít zásadní podíl. Jakmile se však Jih odtrhne od Severu stane se to všechno majetkem obyvatel jižního Súdánu. Rozdělení rovněž nepřidá na cti vládě v Chartúmu, protože vyjevuje, že nebyla schopna učinit potřebné politické kroky k zachování jednoty. Nový stát se nyní musí sjednotit. Je potřeba smíření. Všechna zranění je třeba nechat stranou. Nezbytné je společné úsilí, aby mohl vzniknout nový stát a rozvíjet se v jednotě.?

Italský misionář připomíná, že naléhavou otázkou bude také poskytnutí pomoci těm obyvatelům jižního Súdánu, kteří se po letech vrátili domů a nyní žijí ve stanových táborech. Tato situace ? poznamenává biskup Mazzolari ? musí být jenom přechodná. Církev nyní těmto lidem pomáhá, obstarává jim potraviny a vodu. A pomáhají i různé humanitární organizace. Nemalý význam má súdánské referendum také pro zbytek Afriky. Biskup Rumbeku poukazuje na to, že zrod nového státu bude jakýmsi nadechnutím se svobody i pro jiné země Černého kontinentu.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.