Opět rekordní výtěžek Tříkrálové sbírky - 72,5 milionů Kč

31.1.2011 

Letošní Tříkrálová sbírka opět překonala loňské ročníky a přinesla rekordní výsledek - 72,5 milionu korun. Jde o nejvyšší výsledek v dosavadní historii sbírky, která se každoročně v celostátním měřítku koná už po jedenácté. Výtěžek sbírky podpoří stovky záměrů na podporu nemocných, seniorů a lidí v sociální nouzi.

?Z té závratné finanční částky, ale především z vlny solidarity a podpory, kterou Tříkrálová sbírka u české veřejnosti probouzí, se až tají dech,? říká ředitel Charity ČR Oldřich Haičman. ?Je pro nás nesmírnou ctí, že si lidé práce Charity tak považují a cení, ale současně je to pro nás velká výzva k odpovědností, aby peníze byly účelně využity.? ?Děkujeme dárcům, podporovatelům, přispěvatelům a velmi děkujeme našim koledníčkům (...) Bez tak obrovské podpory by totiž Charita nemohla pracovat,? doplnil Oldřich Haičman.

Podle dnešních aktualizací na internetových stránkách Tříkrálové sbírky se nejvíc vybralo v Olomoucké diecézi - skoro 21 milionů, s 16 miliony je na druhém místě diecéze Brněnská a s 12 miliony na třetím Ostravsko-opavská. Letos se Tříkrálové sbírky účastnilo 17 111 tří až pětičlenných skupinek koledníků, což je o tisíc skupinek více než loni.

Výtěžek Tříkrálové sbírky je určen především na pomoc nemocným, handicapovaným, seniorům, matkám s dětmi v tísni a dalším jinak sociálně znevýhodněným lidem. Pomůže například Hospici Anežky České v Červeném Kostelci nebo Domovu sv. Josefa pro nemocné s roztroušenou mozkomíšní sklerózou. Přibližně desetina výnosu sbírky je určena na humanitární a rozvojovou pomoc do zahraničí.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.