Naděje na legalizaci křesťanství v Bhútánu byly předčasné

7.2.2011 

Naděje na oficiální uznání křesťanství v Bhútánu se ukázaly jako předčasné. V této jihoasijské zemi, kde žije asi 700 tisíc obyvatel, je státním náboženstvím buddhismus, který vyznává 70% obyvatel, a kromě toho je tam povolen pouze hinduismus, ke kterému se hlásí 20% obyvatel. Křesťané, kterých tam žije nevelký počet, jsou tolerováni, ale bohoslužbu smějí konat pouze v soukromí. Je zde zakázáno šířit Bibli, stavět kostely, zakládat školy či jiné křesťanské instituce.

Naděje na zlepšení situace křesťanů vyvolala nedávná slova vládního představitele pro náboženské záležitosti, že křesťanská společenství budou moci být vbrzku registrována. Zprávu podaly četné agentury a média. Indické řeholní kongregace, v nichž pracují někteří bhútánští katolíci, kteří byli nuceni emigrovat, již oznámily, že jsou ochotny začít v Bhútánu působit. Bhútánský ministr vnitra a kultury Lyonpo Minjur Drji však 2. února prohlásil, že oficiální uznání by si žádalo ještě další zkoumání a podle jeho názoru není naléhavé, ani nutné. Poukázal přitom na to, že křesťané se mohou podle zákona z roku 2008 setkávat soukromě. V zahraničí žijící disident Tek Nath Rizal řekl katolické agentuře Asia News, že zmíněná slova bhútánského ministra o možné registraci byla pouze vládní propagandou. Registrace křesťanů by navíc ? podle jeho názoru ? neodstranila diskriminaci, ale naopak ji usnadnila.

Křesťanské, zejména protestantské zdroje odhadují počet křesťanů v této zemi na 3 až 15 tisíc. Katolíků je patrně jen několik set. Bhútánský parlament zavedl v listopadu loňského roku zákon proti konverzím, podle něhož se ?jakýkoli pokus o obrácení silou anebo jakýmkoli jiným způsobem? trestá až třemi roky vězení. Určení, zda by se v konkrétním případě jednalo o proselytismus či nikoli, ponechává zákon na vůli místních představitelů, což znamená, že každá konverze by v Bhútánu mohla být označena za přestupek proti zákonu.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.