Kard. Oullet vybídnul k obnově víry v Písmo svaté

8.2.2011 

?Relativizováním Bible je popírána její hodnota Božího Slova, což ukazuje na autentickou krizi, která existuje vně, ale také uvnitř církve.? říká kardinál Marc Oullet, prefekt Kongregace pro biskupy, který byl v říjnu roku 2008 hlavním relátorem biskupské synody o Božím Slovu. Kardinál to řekl v úvodní přednášce kongresu o Písmu svatém v církvi, který se koná v těchto dnech v Madridu v souvislosti s prezentací oficiální katolické verze Písma svatého ve španělském jazyce.

?V posledních desetiletích jsou základy evropské kultury otřásány hlubokou krizí, řekl dále tento kanadský kardinál. ?Nový státní zájem diktuje své zákony a snaží se odsouvat křesťanské kořeny na vedlejší kolej. Zdá se jakoby ve jménu laickosti měla být Bible relativizována, rozpuštěna v náboženském pluralismu a zaniknout jakožto kulturní souřadnice,? poznamenal dále.

?Krize pronikla také do nitra církve, protože určitý typ racionalistické exegeze se zmocnil Bible, aby rozpitval různé etapy a formy jejího lidského vzniku, eliminoval divy a zázraky, rozmnožil hypotézy a mezi věřící nezřídka rozséval zmatek.? V tomto kontextu proto vyvstávají zneklidňující otázky: ?Je tedy Písmo svaté pouze lidským slovem? Neohrožují snad výsledky historických věd biblické svědectví a tudíž i věrohodnost církve? Jak máme dále věřit a komu naslouchat??

Právě synoda o Božím Slovu odpověděla na tyto otázky, řekl dále kard. Oullet. Tyto odpovědi církve jsou shrnuty v postsynodální apoštolské exhortaci Verbum Domini, která dává potřebný impuls k nové evangelizaci a ?vybízí pastýře, věřící i znalce Bible, aby znovu objevili v lidských slovech posvátného textu Boží Slovo. ?Na sekularismus křesťanského Západu a na krizi identity křesťanů v pluralistickém prostředí, řekl kard. Oullet, odpovídá církev novým zvěstováním živého Božího Slova v Ježíši Kristu a vybízí k obnovení úkonu víry v Písmo svaté.? Přednášky a dění na kongresu lze sledovat na www.sagradabibliacee.com

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.