Antikřesťanský pogrom v Indonésii

8.2.2011 

Tisíce rozzuřených muslimů napadly tři kostely, křesťanský sirotčinec a zdravotnické centrum. K útoku došlo dnes dopoledne po rozhodnutí soudu v otázce údajného případu rouhání. Antikřesťanský pogrom se skončil zásahem přivolaných posil policie.

K napadení došlo v lokalitě v lokalitě Temanggung na ostrově Jáva. Dav nejprve zaútočil na budovu soudu, kde se konal proces proti Antony Richmondovi Bawenganovi, křesťanovi, který byl obviněn z proselytismu a rouhání. Bawengan byl podle agentury Asia News uvězněn v říjnu loňského roku za to, že rozdával publikace s údajně urážlivým obsahem vůči muslimským symbolům. Muž byl odsouzen k vězení na pět let, ale dav žádal trest smrti. To byl začátek násilného tažení městem, při kterém extrémisté vyzvali k útoku na křesťanské budovy umístěné na hlavní ulici ve městě.

Nejprve byl napaden katolický kostel sv. Petra a Pavla, kde se vetřelci pokusili zprofanovat Nejsvětější svátost a těžce přitom zranili kněze, který se jim v tom snažil zabránit. Potom zaútočili na letniční kostel, který spálili. Zfanatizovaný zástup se pak vrhnul na katolický sirotčinec a zdravotnické centrum sester Boží prozřetelnosti. Potom zapálil další protestantský kostel. Mons. Johannes Pujasumarta, arcibiskup ze Semarangu - diecéze, ve které se nachází místo, kde k pogromu došlo - hovoří o ?dirigovaném násilí?:

?Situace se nyní uklidňuje, ale došlo skutečně k velkému řádění. Byly vyplněny kostely. Dva protestantské byly vypáleny a jeden katolický poškozen. Útočníci zranili faráře. Jsem velice zarmoucen, protože poslední dobou, zvláště v posledních měsících narůstá netolerance fanatických skupin.?

Říká arcibiskup Pujasumarta.
Podle agentury Fides došlo v Indonésii ke 216 případům násilného porušení náboženské svobody. Podle zprávy ?Setera Institute for Peace and Democracy? bylo napadeno či úplně zničeno 43 křesťanských budov.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.