50 tisíc křesťanů manifestovalo v indickém státě Karnataka

21.2.2011 

Asi 50 tisíc křesťanů protestovalo včera v hlavním městě indického státu Karnataka proti zprávě vládní komise o hromadném útoku na desítky kostelů v tomto státě v roce 2008. Demonstranti manifestovali mlčky. Oblečeni v černém a s roubíkem v ústech vyjádřili svůj odpor proti zprávě, která kryje skutečné pachatele antikřesťanských pogromů. Mezi manifestanty bylo také několik biskupů. Bangalorský biskup Bernard Blasius Moras Vatikánskému rozhlasu řekl:

?Koncem ledna byla publikována závěrečná zpráva vládní komise. K našemu zděšení je laděná vysloveně nepřátelsky vůči křesťanské menšině. Všichni pachatelé, zejména členové fundamentalistické vládnoucí strany Bharatiya Janata Party, byli označeni za nevinné a namísto toho byli z násilných útoků obviněni sami křesťané. Zpráva tvrdí, že se křesťané dopouštějí násilného proselytismu, a zároveň vyjímá z tohoto obvinění katolickou církev, čímž chce vnést nejednotu mezi zdejší křesťany. Zpráva také žádá přijetí zvláštního zákona proti konverzím na křesťanství, který je zřetelně antikřesťanský a protináboženský.

Nepřestáváme ovšem usilovat o smíření, o čemž jsme také ujistili místní státní představitele. Chceme pouze dodržování lidských práv. Nadále budeme jako doposud pokračovat v charitativní a sociální práci ve prospěch našich chudých bratří a sester. Jsme ochotni trpět, ale nepřestaneme konat dobro, které konáme, protože církev je známá pro své dobré skutky.?

Říká indický biskup Bernard Blasius Moras v souvislosti se včerejší pokojnou manifestací v Mangalore.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.