Křesťanští misionáři Libyi neopouštějí

22.2.2011 

Druhým dnem pokračují nálety na manifestanty ve středu hlavního města Libye. Nejsou známa přesná čísla, ale hovoří se o stovkách mrtvých. Opoziční stránky mluví o tisících protestujících na Zeleném náměstí v Tripolisu. Jeho obyvatelé hovoří o masakru, který na nich Kaddáfího režim koná. Kaddáfí je u moci už 42 let, což je rekord pro Afriku i pro celý arabský svět. Krize v Libyi vyvolala růst cen ropy a odrazí se také na ekonomické a energetické situaci v EU. Na stranu demonstrujících přecházejí také mnozí vojáci, protože nechtějí vidět, jak Libyjce zabíjejí cizinci. Kaddáfí proti protestujícím totiž nasadil žoldáky z jiných afrických zemí. Od režimu se distancují i libyjští diplomaté v zahraničí.

Vlivný islámský duchovní Júsuf Kardáví nad Kaddáfím dokonce vyhlásil fatwu. "Kdokoli z libyjské armády může vystřelit kulku na Muammara Kaddáfího, aby se ho Libye zbavila. Ať to udělá," prohlásil.

Pokračuje také evakuace cizinců ze země. Někteří v zemi ale i nadále zůstávají. Mezi nimi je například tamní apoštolský nuncius,mons. Tommaso Valuto:

?Řeholní komunity, které pracují ve dvou apoštolských vikariátech Tripolis a Benghází, budou i nadále naplno sloužit zdejším obyvatelům a věřícím. Většina z 16 ženských řeholních komunit, složených ze sester z různých národů, pracuje právě ve zdravotnickém sektoru a v těchto chvílích pracují naplno. Řeholnice vyjádřily přání zůstat na blízku těm, kdo trpí. Stejně tak i dva biskupové a 15 kněží budou pokračovat v jim svěřené práci. I ve složité a neklidné situaci, v níž se země nachází, jsou misionáři odhodláni povzbuzovat a nabízet jakoukoliv možnou pomoc nejen katolické komunitě, která čítá asi 100 tisíc věřících, ale všem obyvatelům země.?

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.