P. Samir Khalil: Arabské jaro

22.2.2011 

Podle egyptského jezuity a profesora arabské kultury a islamologie na univerzitě v Bejrútu, otce Samira Khalila Samira, zažívá arabský svět ?arabské jaro?. Zdejší lidé jsou unavení z desítek let trvání režimů, které nedávají prostor demokracii, svobodě a rovnosti, a především z velmi špatné ekonomické a sociální situace. Prostřednictvím moderních sdělovacích prostředků, především internetu, došlo k tomu, čemu P. Samir říká globalizace myšlenek. Obyvatelé těchto zemí považují za normální to, co vidí v jiných zemích. ?Možná nevědí, co se stalo ve východní Evropě během osmdesátých let, ale vědí, že mají právo na stejná lidská práva.?

Na rozdíl od pádu komunistických režimů v Evropě se však budoucnost protestujících arabských zemí zdá nejistou. Scénáře toho, co může následovat po pádu Mubaraka, Kaddáfího či dalších, jsou mnohé.

?Je to hnutí lidu, který říká: tyhle vlády už nechceme, chceme svobodu. Ale jak se to uskuteční? To je otázka. V těchto zemích chybí vůdce. Západ má strach z toho, kdo nyní převezme vedení. Budou to muslimští extremisté? Já si myslím, že nikoli. 90% lidí se tu hlásí k islámu, ale nechtějí být muslimové podle islamistického způsobu té či oné skupinky. Lidé říkají: Každý ať následuje své svědomí,? říká P. Samir Khalil Samir.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.