Rada pro lidská práva při OSN jednala o situaci v Libyi

25.2.2011 

V Ženevě se dnes ráno konalo mimořádné zasedání Rady pro lidská práva při OSN. Jednala o opatřeních souvisících se situací v Libyi. Zasedání se účastnil také stálý pozorovatel Svatého Stolce při OSN, mons. Silvano Tomasi:

?Ze strany států, které promluvily, zaznělo absolutní odsouzení užití násilí na civilistech, užití armády, bomb a žoldnéřů. To všechno je zcela evidentně porušení nejzákladnějších lidských práv, mimo jiné práva shromažďovat se a práva na svobodu slova. Z porady vzešla důležitá doporučení: první ? aby generální shromáždění OSN, jež má právo to udělat, vyloučilo Libyi z Rady pro lidská práva, protože libyjské autority jednaly v naprostém rozporu s principy této Rady. Druhým doporučením je vytvořit mezinárodní vyšetřovací komisi, která pojede do Libye ověřit, jak se situace skutečně má, a jak pomoci při vyjednávání a zastavení tohoto strašného násilí proti civilnímu obyvatelstvu.?

Jaká je pozice Svatého Stolce?

?Že je především nutné zastavit tohle násilí a vrátit se k dialogu, aby se zjistilo, dá-li se najít řešení. Manifestace ukazují touhu lidu podílet se aktivně a demokraticky na řízení státu. Svatý Stolec je šokován a cítí zármutek nad tolika oběťmi libyjské krize.?

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.