Nikoliv náboženství, nýbrž politika je kořenem krize

25.2.2011 

Lidová povstání od Alžírska po Bahrajn narušující v posledních dnech mezinárodní rovnováhu neprobíhají ve jménu islámu. O tom jsou přesvědčení exponenti náboženského a politického života, kteří se účastní symposia ?Úkoly soužití? (Agenda della convivenza) pořádaného Komunitou Sant´Egidio. ?Nikoliv náboženství, nýbrž politika je kořenem krize v oblasti?, vysvětluje libanonský intelektuál a politický analytik, Radwan Al Sayyd:

?Co se stalo? Miliony a miliony lidí v Egyptě, Tunisku, Jemenu, Alžírsku či Libyi vyšly do ulic, nikoliv proto, aby volaly po islámském státě, volají po demokracii, po rovných možnostech, přímé účasti na politickém životě.?

Rovnítko mezi islámem a fundamentalismem je tedy zjednodušující, říká mons. Vincenzo Paglia, duchovní poradce Komunity Sant´Egidio:

?Ocitáme se v nové situaci. Vidíme, že na jižních březích středozemí dochází ke změnám, kterých jsme se nenadáli. Snad to znamená, že jsme tamní společnosti rozuměli málo. Pozornost věnovaná institucionálním vztahům nás možná vzdalovala konkrétní skutečnosti a reálným nárokům lidí.
Volání těchto mladých i méně mladých lidí po svobodě a demokracii se obešlo bez násilí ? a to je třeba zdůraznit. To samozřejmě neznamená, že by problémy chyběly, Naopak! Není tu politická třída, která by tento proces vedla, to je reálný problém. Proto západ musí pochopit svoji roli, v čem se má projevit jeho zodpovědnost vůči společnostem těchto zemí a nemyslet pouze ? jak se to bohužel doposud často dělo ? na plyn, naftu a zájmy jednotlivých vlád.?

Slyšeli jsme tady také o epizodách, které nutně staví otázník před ty, kdo považují soužití křesťanů a muslimů za nemožné...

?Jeden přítel vyprávěl o tom, jak si koptská křesťanka uprostřed náměstí sundala z hlavy šátek a položila jej na zem před jednoho blízkého muslima, který se chtěl modlit. Gesta tohoto druhu samozřejmě zpochybňují klišé, s nimž někdy pohlížíme na tyto situace. - říká duchovní poradce Komunity Sant´Egidio, biskup Vincenzo Paglia.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.