Benedikt XVI. píše odstupujícímu maronitskému patriarchovi kard. Sfeirovi

26.2.2011 

Benedikt XVI. přijal rezignaci maronitského patriarchy Antiochie, libanonského kardinála Nasrallaha Pierre Sfeira. Ten letos v květnu dovrší 91 let. Svatý otec mu při této příležitosti adresoval list, ve kterém připomíná 60 let jeho kněžské služby plné ?věrnosti a lásky? ke Kristu a téměř 50 let služby biskupa, z toho 25 let v čele maronitské církve, služby, kterou vykonával nadšeně a poslušně, podle Mariina příkladu, k ?větší slávě Boží a pro dobro bratří?.

?Začal jste svou vznešenou službu maronitského patriarchy Antiochie ? píše papež ? v době válečné vřavy, která Libanon zbrodila krví na mnoho let. S vroucí touhou po míru ve vaší zemi jste vedl tuto církev a cestoval po světě, abyste dodával útěchu vašemu lidu, který byl donucen emigrovat. Na konec ? uzavírá papež svůj dopis - se mír vrátil, a i když je křehký, stále trvá.?

Kardinál Sfeir byl v roce 1980 také členem Komise pro revizi kanonického práva. Nějakou dobu byl také duchovním poradcem Maltézských rytířů, hlavou Synody maronitské církve, a předsedou Rady Východních katolických patriarchů. Účastnil se tří generálních zasedání biskupského synodu. Kardinálem ho jmenoval Jan Pavel II. v roce 1994.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.