Kvůli muslimům ožívá debata o významu sekularismu

1.3.2011 

Laickost je židovskokřesťanským konceptem. Spočívá ve správném zapojení náboženské dimenze do života společnosti, nikoliv v jejím vyloučení ? připomíná francouzský vojenský biskup, Luc Ravel. V obšírném, stopětistránkovém, pastýřském listu se připojuje k veřejné debatě na téma nové vize laickosti. Jako vojenský biskup se k tomu cítí zvláštním způsobem povolán, protože ? jak uvedl ? právě v duchovní službě vojákům se laickost osvědčuje v praxi a přichází do kontaktu s jinými náboženstvími. Vojenský biskup vybízí politiky k ostražitosti a varuje před nepromyšlenými tahy, které by mohly vést k prohoubení napětí ve společnosti.

Problém laickosti se objevuje ve veřejné debatě v souvislosti se stále výraznější přítomností muslimů. Ti dnes tvoří už 10% francouzské společnosti a za místa kultu stále častěji vybírají náměstí a ulice měst. ?V sekulárním státě nelze tolerovat veřejné svolávání k modlitbě? ? řekl nedávné Nicolas Sarkozy, vyzývaje k otevřené diskusi na téma islámu. Je totiž přesvědčen, že v dnešní společnosti jde o tabu, podobně jako tomu bylo s přistěhovalectvím v 80. letech. Důsledky této tabuizace jsou negativní, zdůraznil francouzský prezident.

Pozorovatelé považují Sarkozyho prohlášení za další projev zhroucení konceptu multikulturnosti v Evropě. Podobně, jak to už dříve vyslovila německá kancléřka, Angela Merkel, nebo britský premiér David Cameron. ?Nechceme společnost, ve které různé komunity žijí vedle sebe. Kdo žije ve Francii, musí přistoupit na integraci do národní komunity,?tvrdí Sarkozy. Za prezidentem stojí jeho straničtí kolegové. Mají-li muslimové ta samá práva jako katolíci nebo židé, musí se jich týkat také stejné povinnosti. Zejména jsou povinni repektovat republikánského hodnoty, uvedl bývalý premiér a současný šéf francouzské diplomacie Alain Juppe.

S politikou asimilace a integrace naopak nesouhlasí strany zelených. Vyčítá jí nepřípustnou autoritativnost.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.