Benedikt XVI.: Člověk nosí ve svém nitru nostalgii po Bohu

2.3.2011 

Dnešní generální audience se konala v zaplněné aule Pavla VI. a Svatý otec věnoval svou katechezi dalšímu učiteli církve, sv. Františkovi Sáleskému (1567-1622), autorovi dodnes velmi čtených knih. V samotném závěru Benedikt XVI. řekl:

?Při četbě těchto knih o lásce Boží a ještě více v mnoha listech přátelského a duchovního vedení je patrné, že svatý František Sáleský byl velkým znalcem lidského srdce. Svaté Janě de Chantal píše: ?Pravidlem naší poslušnosti, které vám píši velkými písmeny, je: DĚLAT VŠECHNO Z LÁSKY, NIC Z DONUCENÍ ? MILOVAT VÍCE POSLUŠNOST NEŽLI SE OBÁVAT NEPOSLUŠNOSTI. Zanechávám vám ducha svobody, nikoli toho, který vylučuje poslušnost a který je svobodou světa; nýbrž ducha, který vylučuje násilí, žádostivost a námitky? (List z 14. října 1604). Nikoli pro nic za nic nacházíme na počátku mnoha cest pedagogie a spirituality naší doby právě stopu tohoto mistra, bez něhož by nebyli svatý Jan Bosko, ani heroická ?malá cesta? svaté Terezie z Lisieux.

Drazí bratři a sestry, v naší době, která hledá svobodu také násilím a znepokojením, nesmí utéci aktuálnost tohoto velkého učitele spirituality a pokoje, který předává svým učedníkům ?ducha svobody?, onen pravý vrchol okouzlujícího a kompletního učení o realitě lásky. Svatý František Sáleský je příkladným svědkem křesťanského humanismu. Jeho důvěrný styl a přirovnání, která se dodnes vyznačují poetickým rozletem, připomínají, že člověk má v hloubi sebe samého vepsánu nostalgii po Bohu a že pouze v Něm nalezne pravou radost a její nejplnější realizaci.?

PLNÉ ZNĚNÍ katecheze Benedikta XVI. je ZDE

Mezi různými jazyky papežských pozdravů zazněla dnes také čeština:

?Srdečně vítám a upřímně zdravím české poutníky z farností Mladá Vožice, Pacov a Pelhřimov.
Rád žehnám vám i vašim nejdražším!
Chvála Kristu!
?

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.