Svatý otec jmenoval královehradeckého biskupa

3.3.2011 

Benedikt XVI. dnes jmenoval nového v pořadí už 25. královéhradeckého biskupa. Do čela východočeské diecéze povolal mons. Jana Vokála. Ten by se podle kanonického práva měl úřadu ujmout nejpozději do čtyř měsíců.

Jan Vokál se narodil 25. září 1958 v Hlinsku v Čechách jako druhé ze tří dětí. Vyrůstal v křesťanské rodině. V roce 1983 získal na alektrotechnické fakultě ČVUT v Praze titul inženýr v oboru technické kybernetiky. V září téhož roku odešel do Říma, kde nastoupil do Papežské koleje Nepomucenum. Studoval filozofii a teologii na Papežské Lateránské univerzitě.

5. července 1988 byl v německém Ellwangenu vysvěcen biskupem Jaroslavem Škarvadou na jáhna a inkardinován do královéhradecké diecéze, z níž pochází. Roční jáhenskou praxi absolvoval ve Spojených státech amerických. Na kněze byl vysvěcen papežem Janem Pavlem II. 28. května 1989 v bazilice sv. Petra ve Vatikánu.

V říjnu 1991 nastoupil do služeb Státního sekretariátu (Sekce pro obecné záležitosti) ve Vatikánu, kde pracoval dodnes. V roce 2008 získal doktorát Utroque iure na Papežské Lateránské univerzitě v Římě. Roku 2009 absolvoval rigorózní řízení v oboru ústavního práva na Univerzitě Karlově v Praze, kde rovněž získal titul doktora práv.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.