Boží Slovo umožňuje nebát se jakékoli zášti

6.3.2011 

Benedikt XVI. před Angelus, nám. sv. Petra

Drazí bratři a sestry,

Evangelium této neděle podává závěr ?Horského kázání?, kde Pán Ježíš za pomoci podobenství dvou domů budovaných na skále a na písku vybízí učedníky, aby naslouchali jeho slovům a uskutečňovali je (srov. Mt 7,24). Tímto způsobem zasazuje učedníka i jeho putování do horizontu Smlouvy, založené na vztahu, který Bůh navázal s člověkem darováním svého Slova a tím, že s námi vstoupil do společenství. Druhý vatikánský koncil učí: ?Tímto zjevením oslovuje neviditelný Bůh ze své veliké lásky lidi jako přátele a stýká se s nimi, aby je pozval a přijal do svého společenství.? (Dei Verbum, 2). ?Z tohoto hlediska je každý člověk adresátem Slova, dotazovaným a povolaným navázat tento dialog lásky svobodnou odpovědí? (Verbum Domini, 22). Ježíš je živým Slovem Boha. Když učil, rozpoznával lid v Jeho slovech samu božskou autoritu, pociťoval Pánovu blízkost, Jeho milosrdnou lásku a chválil Boha. Komu se dostane milosti poznat Ježíše, zejména četbou svatého evangelia, je v každé době a na každém místě uchvácen a rozpozná, že nám svým kázáním, svými gesty a ve své Osobě zjevuje pravou tvář Boha a zároveň nás samotné, dává nám pocítit radost, že jsme syny nebeského Otce a poskytuje nám pevný základ našeho života.

Člověk však často nestaví svoje jednání, svoji existenci na této Jeho identitě a upřednostňuje písek ideologií, moci, úspěchu a peněz, o nichž se domnívá, že v nich nalezne stabilitu i odpověď na nepotlačitelnou touhu po štěstí a plnosti, kterou si nese v duši. Na čem chceme stavět svůj život my? Kdo může skutečně utišit neklid srdce? Kristus je skála našeho života! On je věčné a definitivní Slovo, které umožňuje nebát se jakékoli nevraživosti, těžkosti nepříjemnosti (srov. Verbum Domini, 10). Kéž Slovo Boží prostupuje celý náš život, naše smýšlení a jednání, jak praví dnešní první liturgické čtení z knihy Deuteronomium: ?Uložte si tato má slova do svého srdce a do své duše. Přivažte si je jako znamení na svou ruku a budou jako značka mezi vašima očima? (11,18). Drazí bratři vybízím vás, abyste si denně udělali čas na Boží Slovo, živili se jím a neustále o něm rozjímali. Je to i drahocenná pomoc před povrchní aktivitou, která na chvíli dokáže uspokojit hrdost, ale která v nás potom zanechává prázdnotu a nespokojenost.

Prosme o pomoc Pannu Marii, jejíž existence se vyznačovala věrností Božímu Slovu. Rozjímejme o Ní při Zvěstování, u paty kříže a jako o účastnici slávy Zmrtvýchvstalého Krista. Chceme stejně jako Ona obnovit svoje přitakání a s důvěrou svěřit Bohu svoji cestu.

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.