Benedikt XVI. příští rok pravděpodobně navštíví Irsko

8.2.2011 

Apoštolská návštěva na Zeleném ostrově by se vázala k 50. mezinárodnímu eucharistickému kongresu, který je v plánu na 10.- až 17. června 2012 v Dublinu. Svatý stolec návštěvu sice ještě oficiálně nepotvrdil, ale otevřeně o ní mluví státní představitelé Irska i Severního Irska, patřícího do Spojeného království.

Benedikt XVI. by tedy navštívil obě země a cesta by měla ekumenický charakter. To se nepovedlo jeho předchůdci, který musel v roce 1979 odvolat návštěvu v Ulsteru, kvůli hrozbě teroristických útoků IRA. Jan Pavel II. tehdy navštívil pouze Irskou republiku, kde se s ním v Dublinu modlilo milion Irů, tedy čtvrtina národa, a Galway papeže přivítalo 400 tisíc mladých.

Benedikt XVI. sleduje situaci v Irsku velmi pozorně. Tamní církev prochází obdobím pokání a smíření po krizi vyvolané zneužíváním mladistvých v jejích institucích. Papež adresoval irským katolíkům zvláštní list a povolal apoštolské vizitátory, kteří mu mají předložit zprávu o situaci. Návštěva v zemi sv. Patrika by se mohla stát součástí procesu očištění a posilnění irské církve. Oficiální potvrzení návštěvy lze očekávat až v příštím roce.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.