Nástupcem zavražděného pákistánského ministra bude možná jeho bratr

10.3.2011 

Možným nástupcem zavražděného pákistánského ministra pro menšiny, Shabhaze Bhattiho je jeho starší bratr Paul. Podle agentury Fides by ke jmenování mělo dojít v nadcházejících dnech. Paul Bhatti je chirurg a posledních šest let žil a pracoval v Itálii. Do Pákistánu přiletěl na pohřeb svého bratra, který byl zavražděn 2. března. Už byl jmenován ředitelem Sdružení pákistánských menšin All Pakistan Minorities Aliance, které založil v roce 2002 Shahbaz Bhatti na obranu náboženských menšin.

Bhattiho rodina ? matka, čtyři bratři a jedna sestra se předevčírem setkali s pákistánským prezidentem, Alim Zardarim. Ten při té příležitosti ujistil, že ?Bhattiho obětování se za zemi, za náboženské menšiny, za mezináboženskou harmonii a toleranci nevyjde na prázdno a bude dlouho připomínáno?. Prezident také oznámil, že na žádost Pákistánské lidové strany, což je strana vládní a jejími členy jsou jak Zardari tak premiér Gilani, byl Paul Bhatti jmenován zvláštním poradcem vlády pro otázky náboženských menšin. Toto jmenování je krokem k oficiálnímu jmenování ministrem. Prezident Zardari už v minulých dnech vyjádřil přání jmenovat na prázdné ministerské křeslo někoho z příbuzných Shahbaze Bhattiho.

V politických kruzích se jako o možných kandidátech mluvilo také o třech dalších křesťanech Javedu Michaelovi, Khalidu Gillovi a o Jacobu Danielovi.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.