Saúdská Arábie propaguje islám rafinovaně: podporuje univerzity

12.3.2011 

Na 100 miliard dolarů investovala Saúdská Arábie v posledních třiceti letech na propagaci islámu v západním světě. Podle analytiků je to dvakrát více než Sovětský Svaz vynaložil na svou propagandu v období celé studené války. Nejvíce prostředků saúdských šejků plyne na americké univerzity.

Rekordní sumy byly zaznamenány v roce 2005. Harvard a Georgetown tehdy obdržely po třiceti milionech dolarů. Dotace jsou určeny islámským ústavům těchto věhlasných univerzit. Horentní investice se začínají pomalu vracet. Jak uvádí italský deník Il Foglio, Centrum křesťansko-muslimského smíření při Georgetown University už dnes platí za nejaktivnější středisko antiizraelské a antiamerické propagandy ve Washingtonu.

Na druhou stranu Saúdská Arábie, tak štědrá vůči západním intelektuálům, patří mezi země s velmi nízkou gramotností. Číst a psát umí jen necelá polovina populace. Se stejnou houževnatostí, s jakou podporují šíření islámské kultury v zahraničí, Saudové potlačují veškeré projevy křesťanství na vlastním území. Ačkoliv se počet křesťanů odhaduje na více než dva miliony, tedy přes 7 procent obyvatel, nemají ani jediný kostel, kapli nebo dům vyhrazený modlitbě. V Saúdské Arábii, která v západním světě funduje mešity a často se odvolává a ideu dialogu, platí přísný zákaz praktikování jakéhokoliv jiného náboženství než islámu. Do země není dovoleno dovážet náboženské symboly: křížky, růžence nebo publikace ? a Bibli na prvním místě. Na dodržování rigorózních nábožensko-morálních pravidel dohlíží zvláštní police. Změna náboženství je trestána smrtí.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.