Kaddáfí a jeho syn už toho navykládali hodně, říká muslimský teolog

15.3.2011 

Jestli se západní vlády ?zachovají stejně jako v Iráku, spojíme se s Al-Káidou a vyhlásíme svatou válku,? vyhrožuje libyjský vůdce Kaddáfí v dnešním rozhovoru otištěném v italském deníku Il Giornale. Kaddáfímu věrné jednotky zatím získávají stále větší převahu nad povstalci. Skupina G8, která dnes jednala v Paříži, oddálila rozhodnutí o vytvoření bezletové zóny nad Libyí. Podle některých pozorovatelů už nemá bezletová zóna vzhledem k úspěchu Kaddáfího jednotek takový význam, protože si v této situaci pravděpodobně poradí i bez letadel. Země G8 se shodly na tom, že se co nejdříve musí sejít Rada Bezpečnosti OSN a přijmout nová opatření s cílem snížit násilí v Libyi. Jedním z nich by mohlo být vyhlášení námořní blokády.

Je třeba brát Kaddáfího vyhrožování terorismem vážně? Na to odpovídá muslimský teolog Adname Mokrani, který vyučuje islamistiku na Papežské Gregoriánské univerzitě:

?Je dobře ozbrojený, má letadla a tudíž velmi účinné technické prostředky, ale to neznamená, že je možné vrátit se zpět. Vrátit se zpět by bylo velmi těžké. Je to jen otázka času, tohle je pomalá smrt režimu. Sjednocení Libye po téhle válce je skutečně obtížné. Vidím konec, dramatický a krvavý konec.?

Kaddáfí Západu vyhrožuje: ?Spojím se s Al-Káidou, protože ta vyhraje, když já padnu...? Je to jen propaganda?

?Kaddáfí a také jeho syn Saif al-Islam už toho navykládali hodně. Nejdřív říkali: ?ti lidé jsou pod vlivem drog; tihle lidé jsou z Al-Káidy; jsou placeni ze zahraničí; jsou to zrádci a delikventi?. Použili slova, která urážejí a znevažují jejich národ. Proto to jsou nevěrohodná slova. Já v tom vidím čistou propagandu. Kaddáfí je zvyklý takhle mluvit.?

Neexistuje ale riziko, že až padne režim, vezmou situaci do rukou islámští extrémisté, nebo jim podobní, spojení s Al-Káidou?

?Ne, tohle riziko nevidím jako vážné. Diktátoři se po dlouhé roky snažili prezentovat jako ti, kdo Západ chrání od teroristických a islamistických hrozeb. A zatím jsou to oni sami, kdo jsou příčinou extrémismu. Diktatura způsobuje extremismus a extremismus často diktatuře slouží k tomu, aby se mohla tvářit jako jediný, kdo zajistí stabilitu.?

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.