List Benedikta XVI. ke 150. výročí sjednocení Itálie

16.3.2011 

Benedikt XVI. pokračuje ve svých postních duchovních cvičeních. Jako primas Itálie a biskup jejího hlavního města se ale zapojil do oslav na zítra připadajícího 150. výročí sjednocení země. Učinil tak formou listu adresovaného italskému prezidentovi. 17. března 1861 bylo v Turíně vyhlášeno italské království a jeho vládcem se stal dosavadní král Sardinie, Viktor Emanuel. Dnes, v předvečer výročí, předal kard. Tarcisio Bertone papežské poselství na Quirinálu do rukou Giorgia Napolitana.
Svatý otec připomíná, že sjednocení Itálie v druhé polovině 19. století bylo přirozeným výsledkem už ve středověku zahájeného formování italské národní identity. Křesťanství k tomuto procesu významně přispělo působením církevních vzdělávacích a sociálních institucí, ale také skrze nejrůznější umělecká díla a práci mnoha světců.

Tento přínos Církve a věřících neustal ani v novodobých dějinách, podotýká Benedikt XVI. Ačkoliv se tzv. Risorgimento, hnutí, které ke sjednocení země vedlo, považuje za protichůdné církvi a katolicismu a nejednou i náboženství obecně, nelze zamlčet, že se na něm podílela také řada katolíků. Papež připomíná filosofické myšlení bl. Antonia Rosminiho, blahořečeného před třemi lety, které reflektuje dokonce dodnes platná italská ústava z roku 1947. Tzv. Římská otázka byla konfliktem státu a církve, navzdory ní ale bylo zachováno hluboké přátelství mezi světskou společností a církevní komunitou, rozvíjející bohatou vzdělávací a sociální činnost.
V listu italskému prezidentovi Benedikt XVI. připomíná význam Lateránských paktů, uzavřených za Pia XI. v roce 1929, které problém definitivně vyřešily, a revizi konkordátu za Jana Pavla II. v roce 1984. Zdůrazňuje, že vzájemné vztahy mezi Církví a státem v Itálii v současnosti charakterizuje ?zdravá světskost?.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.