Zůstaneme i nadále, říká biskup města Benghází

16.3.2011 

Kaddáfího jednotky se příblížily k Benghází, baště rebelů. ?Vojenské operace jsou skončeny. Do 48 hodin bude po všem," prohlásil Kaddáfího syn Sajf Islám. Bojuje se také o město Misuráta a Kaddáfího jednotky obsadily Adžedábíju. Povstalci jsou zklamáni z váhání Západu. Včera se na zřízení bezletové zóny nad Libyí nepovedlo dohodnou státům G8. Na stole členů Rady bezpečnosti OSN leží návrh rezoluce žádající bezletovou zónu a přísnější sankce proti Kaddáfímu podpořený Arabskou Ligou. Jednat o něm měla dnes.
O situaci v městě Benghází, kde se schyluje k bitvě, hovoří tamní biskup, Sylvester Carmel Magro:

?Když cítíte válku tak blízko, cítíte také úzkost a obavy. Žijeme s nadějí a modlitbou. My všichni, řeholnice i kněží, spoléháme na modlitbu: to je naše útočiště a naše naděje. Situace v městě je teď normální: ulice jsou plné aut, tak jako běžně v dobách míru. Nejsou tu vojáci ani ozbrojenci, s vyjímkou některých oblastí na pobřeží.?

Jaký je v této složité situaci váš apel?

?Prosíme všechny, aby se modlili za mír, to je největší dar, který nám můžou dát. Protože skutečně bez míru se cítíme ztraceni, zatímco s mírem a modlitbou ? což všichni očekáváme ? nám přijde pomoc shůry: doufáme v to. Každý den máme eucharistickou adoraci, modlitbu růžence a samozřejmě mši svatou. Křesťané ? těch pár, co zůstalo ? chodí na mši i přes všechny potíže... Cítíme se jedni druhým navzájem velmi blízcí díky přítomnosti Boha a trpícího Krista, zvlášť teď v postní době, a Bůh nám každý den dodává odvahu a útěchu.?

Pokud by Kaddáfího jednotky převzaly kontrolu nad městem Benghází, jak by podle vás vypadala budoucnost?

?To je těžká otázka, nedá se vůbec předvídat, co se stane. Nejsme schopni cokoliv předvídat, protože situace je velmi proměnlivá. Církev tu zůstává přítomná a nadále pracuje, zvášť tady v Benghází. Máme spoustu sester, které pracují v nemocnicích. Statečně tu všichni společně zůstáváme, na místě, kde máme práci, s trpícími. Je to velké znamení solidarity, zvlášť v této složité době, v níž mnoho pracovníků ze země uprchlo. Naše přítomnost dodává nejen duchovní, ale také psychické povzbuzení, dodává povzbuzení také místním lidem, kteří obdivují naše rozhodnutí, rozhodnutí neopustit naši roli poslů pokoje; a také pomoc, kterou nacházejí u řeholnic pracujících v nemocnicích ve městě.?

Vaše přítomnost je skutečně důležitá. Jak už ale bylo řečeno, zdá se, že se Benghází přiblížilo bitvě. I v tom případě tu církev zůstane?

?Ano, zůstaneme tu, dokud to bude možné, je to povolání, které máme od Pána a proto cítíme, že je potřeba, abychom zůstali na místě, které nám určila Prozřetelnost. Když lidé viděli, že zůstáváme. byla to pro ně velká úleva. Také ředitelé nemocnic velmi ocenili tohle ? řekl bych téměř hrdinské ? rozhodnutí zůstat, i když máme všichni strach.?

V co nyní doufáte?

?Doufáme, že tenhle cyklon skončí co nejdříve a všeobecně dobře. To je naše modlitba, naše naděje, protože ? jak říkal papež Pius XII. ? ?nic není ztraceno mírem, vše může být ztraceno válkou?. Je to naše každodenní modlitba a prosíme, aby se k ní přiopojili všichni, kdo náš apel prostřednictví Vatikánského rozhlasu slyší.?

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.