Vizitace amerických řeholnic končí, do konce roku budou připraveny závěry

17.3.2011 

Apoštolská vizitace amerických ženských kongregací spěje ke konci. Svatý stolec ji zahájil před dvěma lety, znepokojen dramatickým poklesem povolání a situací zasvěceného života ve Spojených státech. V minulém roce například v 84% ženských řádů a kongregací nesložila žádná řeholnice věčné sliby. Ozývaly se také kritiky vyčítající odklon od učení církve v některých morálních i dogmatických otázkách, stejně jako pochybnosti o způsobu hospodaření některých řeholních společenství, která se kvůli krizi povolání příliš snadno zbavovala svých institucí a infrastruktury.

Všechny tyto otázky měly vyjasnit právě ukončené vizitace v klášterech. Nyní zbývá práce nad závěrečnou zprávou. Tu vypracuje matka Mary Clare Millea, kterou Svatý stolec vizitacemi pověřil. Na začátku měsíce se sešla se svými spolupracovníky, kteří navštěvovali jednotlivé kláštery, jde celkem o 58 lidí. Během třídenního setkání jednali o závěrech ze setkání s představitelkami celkem 59 tisíc amerických sester.

Zasedání se účastnil také reprezentant Svatého stolce. Dodejme, že v průběhu vizitace se změnilo vedení vatikánské Kongregace pro instituty zasvěceného života a sdružení apoštolského života, která v lednu 2009 vizitaci nařídila. Jejím novým předsedou se stal v lednu tohoto roku brazilský arcibiskup João Braz de Aviz z hnutí fokoláre. O několik měsíců dříve se stal sekretářem téhož úřadu někdejší generální představený redemptoristů, arcibiskup Joseph Tobin, původem ze Spojených států. Právě on se také zúčastnil závěrečného setkání vizitace řeholnic.
Arcibiskup Tobin ujistil, že se v situaci tamních řeholních společenství dobře orientuje a že vatikánská kongregace bude podporovat již zahájené dílo jejich obnovy a oživení. Sestra Mary Clare Millea poznamenala, že americké řeholnice mají už nyní z vizitace prospěch. Díky ní se totiž mohly přesvědčit o tom, jak velmi na nich tamním katolíkům záleží. Jak uvedla s. Millea, závěrečnou zprávu z vizitací zpracuje do konce roku. Nebylo ještě rozhodnuto, zda půjde o dokument veřejný nebo interní.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.