V Pákistánu pohřbili další oběť zákona o rouhání

18.3.2011 

Za přítomnosti tří set lidí se včera v Pákistánu konal pohřeb Qamara Davida, pětapadesátiletého katolíka, který před několika dny zemřel za podezřelých okolností ve vězení v Karáčí, kam byl odsouzen na doživotí na základě nechvalně známého zákona o rouhání. Pohřeb se na přání rodiny, která má obavy z útoků islamistických extrémistů, konal s vyloučením televizních kamer a novinářů.
Pohřeb Qamara Davida proběhl v katolickém kostele svatého Josefa v Lahore. Sloužil ho pomocný biskup města Lahore, Sebastian Shaw, a ředitel Národní komise Iustitia et Pax, otec Emmanuel Mani.

Příčinou smrti byla podle oficiálních zdrojů srdeční zástava způsobená pravděpodobně stresem a depresí, i když první verze mluvila o tuberkulóze, na kterou se David ve vězení léčil. Rodina zemřelého a stejně tak mnozí další jsou ale přesvědčeni, že šlo o otravu.
?Jde o dalšího z mnoha křesťanů, kteří se stali oběťmi zákona o rouhání,? komentoval Davidovu smrt generální vikář Lahore, otec Andrew Nisari, který také mluví o velkém šoku a neustálém strachu, ve kterém žije křesťanská komunita v zemi.

Nejen pákistánští křesťané mají teď obavy o život pětačtyřicetileté Asie Bibi. Pákistánská církev vyzývá věřící, aby se modlili za náboženské menšiny a nespravedlivé oběti zákona o rouhání. Celý týden se na různých místech konaly zádušní mše za fundamentalisty zavražděného ministra pro menšiny Bhattiho. Vyšetřování ministrovy vraždy kritizoval biskup Islamábádu. Policie podle něj snaží případ zlehčovat a zbavit se odpovědnosti.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.