Zpytování svědomí má velkou pedagogickou hodnotu

25.3.2011 

?Drazí kněží, nezanedbávejte službu smíření ve zpovědnicích,? to je výzva, kterou dnes Benedikt XVI. učinil v promluvě k účastníkům kurzu pořádaného Apoštolskou penitenzierií. Poslání kněze v sobě skrývá úkol každodenně dát zazářit Božímu milosrdenství, zdůraznil. ?Poznat a navštěvovat hloubky lidského srdce i jeho temné stránky podrobuje zkoušce lidskost a víru kněze, ale zároveň v něm živí jistotu, že poslední slovo nad zlem v člověku i v dějinách má Bůh a jeho milosrdenství, které je schopné všechno učinit novým,? řekl papež.

?Nezřídka jsme postaveni před opravdová existenciální a duchovní dramata, která nenacházejí odpověď v lidských slovech, ale jsou přijata do náruče Boží lásky, která odpouští a proměňuje.?

Svátostná zpověď vychovává víru zpovědníka i kajícníka. Kněží mohou od věřících, jejich duchovního života, rozvážnosti, se kterou provádějí zpytování svědomí a uznávají vlastní hříchy, a jejich poslušnosti učení církve a pokynům zpovědníka, obdržet opravdovou lekci pokory a víry. V době relativismu a krize zpovědi pomáhá praktikování této svátosti věřícím k většímu vědomí o sobě samých:

?Zpytování svědomí má velkou pedagogickou hodnotu, vychovává k upřímnému pohledu na vlastní existenci, konfrontuje ji s pravdou evangelia, a poměřuje ji parametry nejen lidskými, ale proměněnými Božím zjevením. Konfrontace s desaterem, s blahoslavenstvími a především s přikázámím lásky je hlavní školou pokání.?

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.