Ježíš žízní po víře nás všech

27.3.2011 

Benedikt XVI. před Angelus, nám. sv. Petra

Drazí bratři a sestry,

Tato třetí neděle postní přináší proslulý Ježíšův dialog se Samaritánkou v podání evangelisty Jana. Tato žena denně přicházela čerpat vodu ze starobylé studny, která je až z doby patriarchy Jákoba, a onoho dne tady nalezla Ježíše, jak sedí, ?unaven chůzí? (Jan 4,6). Svatý Augustin k tomu podotýká: ?Ježíš není unaven pro nic za nic? Kristova moc tě stvořila, Kristova slabost znovustvořila? Svou mocí nás stvořil a svou slabostí nás přišel hledat? (In Ioh. Ev., 15,2). V Ježíšově únavě, znamení jeho pravého lidství, může být spatřována předzvěst utrpení, kterým dovršil dílo našeho vykoupení. Setkání se Samaritánkou u studny navozuje téma Kristovy ?žízně?, která vrcholí zvoláním na kříží ?Žízním? (Jan 19,28). Tato žízeň i únava mají zajisté fyzický základ. Avšak Ježíš, jak opět poznamenává svatý Augustin, ?žíznil po víře oné ženy? (In Ioh. Ev., 15,11) stejně jako žízní po víře nás všech. Bůh Otec Jej poslal, aby utišil naši žízeň po životě věčném tím, že nám dává svoji lásku, ale za tento dar žádá naši víru. Všemohoucnost Lásky vždycky respektuje svobodu člověka; klepe na jeho srdce a trpělivě čeká na jeho odpověď.

Na setkání se Samaritánkou vystupuje do popředí symbol vody, který jasně poukazuje na svátost křtu, zdroj nového života z víry v Milost Boha. Toto evangelium, jak jsem připomněl v katechezi na Popeleční středu, je totiž součástí starobylého sledu přípravy katechumenů na křesťanskou iniciaci, která se uskutečňuje o Velikonoční vigilii. ?Kdo se však napije vody, kterou mu dám já, stane se v něm pramenem vody tryskající do života věčného? (Jan 4,14). Tato voda představuje Ducha svatého, výsostný ?dar?, který Ježíš přináší od Boha Otce. Kdo se zrodí z vody a z Ducha svatého, tzn. ze křtu, vstupuje do reálného vztahu s Bohem, do synovského vztahu, a může Ho uctívat ?v duchu a v pravdě? (Jan 4,23.24), jak vyjevuje Ježíš Samaritánce. Díky setkání s Ježíšem Kristem a s darem Ducha svatého dochází víra člověka svého naplnění jakožto odpověď na plnost zjevení Boha.

Každý z nás se může ztotožnit se Samaritánkou: Ježíš nás očekává zvláště v této postní době, aby promlouval k našemu, mému, srdci. Zastavme se na chvíli mlčky ve svém pokoji nebo v nějakém kostele či osamělém místě. Naslouchejme Jeho hlasu, který nám říká: ?Kdybys znala Boží dar?? Panna Maria ať nám pomůže neopominout toto setkání, na němž závisí naše pravé štěstí.

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.