Kyperský arcibiskup Chrysostom II. u Benedikta XVI.

28.3.2011 

Benedikt XVI. dnes přijal na udienci arcibiskupa Chrysostoma II., primase pravoslavné církve na Kypru. Jejich rozhovor se, podle informací tiskového střediska Svatého stolce, týkal mimo jiné situace křesťanů na Blízkém východě a náboženské svobody na Kypru. 78% jeho obyvatel se hlásí k pravoslaví.

Benedikt XVI. a Chryzostomos II. se setkali už v červnu roku 2007, kdy přijel pravoslavný primas na návštěvu do Říma, a během apoštolské cesty Benedikta XVI. na Kypr v červnu loňského roku. Ta měla silný ekumenický rozměr, a Svatý otec při té příležitosti zdůraznil ?nutnost upevnit vzájemnou důvěru a trvalé přátelství mezi všemi, kdo uctívají jediného Boha?.

Hned po dnešní audienci u Benedikta XVI. se arcibiskup Chryzostomos II. setkal také s vatikánským státním sekterářem, kardinálem Bertonem. V Římě se Chryzostomos zdrží do středy 30. března. Jednat bude také s prefektem Kongregace pro východní církve, kardinálem Sandrim a s předsedou Papežské rady pro jednotu křesťanů, kardinálem Kochem. Setkat se má ještě s předsedou Papežské rady pro kulturu, kardinálem Ravasim a předsedou Papežské rady pro mezináboženský dialog, kardinálem Tauranem.
Chryzostomos II. je kyperským pravoslavným primasem od roku 2006.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.