Potvrzeno další zázračné uzdravení v Lurdech

31.3.2011 

Církev oficiálně potvrdila již 68. zázračné uzdravení v Lurdech. Na tomto místě došlo před více než 150 lety k několika mariánským zjevením a od té doby zde bylo nahlášeno přibližně 7000 případů mimořádných uzdravení. Teprve z nich církev vybírá některé případy, které podrobuje velmi přísnému šetření. Každé nahlášené uzdravení zkoumá nejprve lékařská komise z Lurd. Pokud jej uzná za ?trvalé? a ?průkazné?, je celý případ zkoumán dalšími dvěmi lékařskými komisemi, z nichž jedna je mezinárodní a které se v Lurdech scházejí jednou za rok. Potom všechny aspekty případu zkoumá komise té diecéze, do níž náleží uzdravená osoba. Tato komise pod předsednictvím tamějšího biskupa pak zveřejní výsledek. A právě k tomu došlo 27. března v případě François Serge, uzdraveného před devíti lety 12. dubna 2002.

Muž pochází z Angers ve Francii a dnes je již důchodcem. Trpěl paralýzou levé nohy a silnými bolestmi. Během pouti do Lurd se bezprostředně po koupeli u zázračného pramene uzdravil. O rok později připutoval do Lurd znovu a oznámil tam svoje uzdravení. Uzdravení bylo úplné a umožnilo mu hned poté vykonat pěší pouť do Santiaga de Compostela v délce půl druhého tisíce kilometrů. Teprve v prosinci roku 2008 však mezinárodní lékařská komise v Lurdech uznala uzdravení za lékařsky nevysvětlitelné. Další roky trvalo než se vyslovila církev. Tuto neděli oznámil biskup Emmanuel Delmas z diecéze Angers, do níž François Serge patří: ?Potvrzené uzdravení lze uznat za zvláštní dar Boha tomuto člověku, za událost milosti a znamení Krista Spasitele? ? píše se v osvědčení diecézního biskupa, který je shodou okolností původní profesí lékař.

Předešlé, tedy 67. zázračné uzdravení v Lurdech, bylo oficiálně uznáno církví před šesti lety. Dostalo se ho v roce 1952 jedné Italce, Anně Santaniello, která trpěla srdeční chorobou.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.