Humanitární krize rostoucího přílivu imigrantů do Itálie

5.4.2011 

Italský ostrov Lampedusa, který je vzdálen od afrických břehů 113 km, je cílem neustávajícího přílivu imigrantů, který po převratu v Tunisku podstatně narostl. Jen za posledních 24 hodin se zde vylodilo 840 lidí. Připlouvají zpravidla na malých pramicích a člunech, které naprosto nesplňují bezpečnostní standardy k tak dlouhé plavbě. Na Lampeduse žije na ploše 20 kilometrů čtverečných přibližně 6 tisíc stálých obyvatel, kteří se snaží poskytovat humanitární pomoc, ale jejich možnosti zdaleka nestačí uspokojovat základní potřeby stále rostoucího počtu imigrantů. Od začátku letošního roku jich tímto ostrovem prošlo asi 30 tisíc. Příchozí jsou potom italskou policií a armádou převáženi do různých specializovaných center na území Itálie. Jejich cílem je většinou Francie, která však momentálně imigranty nepřijímá. Italská vláda v čele se Silviem Berlusconim a tuniský premiér Beji Kaaid Essebsi jednají o opatřeních, která by měla masovou migraci omezit. Postoj církve v Itálii k této choulostivé otázce vyjadřuje pro Vatikánský rozhlas biskup Domenico Mogavera, který je předsedou komise pro imigraci při Italské biskupské konferenci:

Jako církev se zajímáme o člověka, o jeho důstojnost, jeho práva a zejména jsme nablízku trpícím lidem. Nikdo nesmí zůstat stát se založenýma rukama, ale nikdo také nezná recept na řešení zdejšího problému. Je zapotřebí otázka byla řešena na celoevropské úrovni, což se zatím neděje. Žijeme v situaci obrovské nejistoty. Na ostrově panuje velmi vážná humanitární krize, o které všichni vědí, ale málokdo usiluje o její řešení.

Jaké vidíte možnosti, pokud jde o případnou repatriaci migrantů?

Aby se repatriace nestaly deportacemi, musejí být pochopitelně dohodnuty s tuniskou vládou. Je však také třeba zjistit národnost a původ těch tisíců osob, které se vyloďují na Lampeduse, na sicilských březích nebo na ostrovech poblíž Sicílie. Je třeba se dohodnout na cílech. Přijely z Tuniska, protože hledají, pokud možno ihned lepší budoucnost, touží po ekonomické zajištěnosti. Kdyby se podařilo dohodnout se na různých krocích, zejména pokud jde o věrohodný a realizovatelný plán vzniku pracovních příležitostí v Tunisku na úrovni drobných i velkých podniků, nebyla by budoucnost tak nejasná. Myslím si tedy, že možnost dnešního zásahu, který nebude jenom zamezením možnosti vylodění, může být věrohodná a uskutečnitelná.

Říká biskup Mogavera k dramatické situaci imigrantů, kteří se vyloďují u břehů Itálie.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.