Sympozium o ekumenismu

27.3.2004 

?Ekumenismus je duchovním procesem, kdy se více přibližujeme ke Kristu a kdy se přibližujeme jedni druhým.? To jsou slova kardinála Waltera Kaspera, předsedy papežské rady pro jednotu křesťanů pronesená v průběhu Sympózia na téma: ?Bilance ekumenismu po 40 letech od koncilního dokumentu Unitatis redintegratio.?

Během semináře, který byl včera zahájen na saleziánské universitě v Římě, různí relátoři analyzovali současnou situaci ekumenického dialogu.

?V situaci globalizace, která charakterizuje naši dobu, je ekumenismus odpovědí na znamení časů,? zahájil kardinál Kasper svoji přednášku dnes dopoledne. Jedním ze základním bodů jeho obsáhlé přednášky byla zmínka, že ?v procesu ekumenického hnutí je otázkou nejen obrácení druhých, ale obrácení všech k Ježíši Kristu.?

Na Kasperovu myšlenku pak navázal emeritní arcibiskup Canterbury George Carey, který s poukazem na encykliku Lumen Gentium uvedl, že Kristovo tělo je tělo putující na zemi, které slouží světu a dosvědčuje evangelium smíření. Stává se výzvou v souladu s anglikánskou teologií, právě protože je universální výzvou. Bezprostřední koncept, pokračoval arcibiskup z Cantenbury, je rozveden v dekretu o ekumenismu Unitatis Redintegratio, kde je rozvedena povaha církve pocházející z Boží lásky. To je úkolem ekumenismu, vyjádřený konkrétně v Kristově oběti pro všechny. Z toho vyplývá, že ekumenismus není jen čistě akademickou nebo diplomatickou otázkou, ale také duchovní, potvrdil kardinál Walter Kasper. ?Pouze v Duchu svatém můžeme pracovat na tom, aby se naplnila Ježíšova modlitba, kterou pronesl v předvečer své smrti: aby všichni byli jedno.?

Jiří Sýkora

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.