Nová egyptská ústava znamená konec rovnosti, říká koptský kardinál

8.4.2011 

Islamisti kradou mladým Egypťanům jejich revoluci. Mají totiž silné lídry, struktury a prostředky, tedy přesně to, co chybí mládeži, která v lednu vyšla do ulic s požadavkem svobody a demokracie. Aby mladí mohli situaci kontrolovat, potřebují čas. Ten jim ale nikdo nedá, řekl včera v Bruselu nejvyšší představitel katolických Koptů v Egyptě.
Kardinál Antonios Naguib se účastní třídenního zasedání Komise episkopátů evropské unie (COMECE). Jeho tématem je situace křesťanů na Blízkém východě a v Severní Africe. Patriarcha Naguib mluvil o obavách z islamizace Egypta. Dokladem těchto tendencí je nová egyptská ústava. Ačkoliv křesťané tvoří 10% společnosti, ústava předvídá, že hlavním zdrojem práva v zemi bude islám. Navzdory všem deklaracím to znamená konec rovnosti – zdůraznil kard. Naguib.

Třídenní zasedání zahájil ve středu předseda COMECE biskup Adrianus van Luyn z Rotterdamu. Přiznal, že Církev dnes nemá konkrétní strategie a plány, jak předcházet vyhlazování křesťanů v islámských zemích. Zdůraznil, že navzdory proměnám, ke kterým v regionu dochází, situace následovníků Krista zůstává velice nejistá.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.