Do Říma vrátil předseda Papežské rady Iustitia et Pax.

9.4.2011 

Do Říma se včera vrátil předseda Papežské rady Iustitia et Pax. V minulém týdnu jej Benedikt XVI. vyslal na Pobřeží slonoviny, aby pomohl v zakončení konfliktu mezi bývalým a novým prezidentem. Kardinál Peter Turkson ale nebyl do země zmítané občanskou válkou vpuštěn. Jak ale řekl, pokusí se vrátit na místo konfliktu, jakmile to bude možné.

Statisíce uprchlíků z Pobřeží slonoviny vyhnaných z domovů občanskou válkou, žije v nepředstavitelné nouzi. Chybí jim všechno: potraviny, vody, oblečení, léky.... Kromě toho se množí případy krádeží, znásilnění a konfliktů. Církev se snaží pomáhat jak může, ale její prostředky nestačí na to, aby zabránila velké humanitární katastrofě, říká v telefonickém rozhovoru z Abidžanu apoštolský nuncius, arcibiskup Ambrose Madtha. Právě v tomto z hospodářského hlediska hlavním městě dohořívá konflikt mezi bývalým prezidentem Laurentem Gbagbem a Alassanem Ouattarem. Gbagbo se opevnil v prezidentském bunkru, kde ho chrání tisíc nejvěrnějších vojáků. Podle pozorovatelů je ovšem jeho pád nezvratný.

Nový prezident Alassane Ouattara se rozhodl zanechat bojů. Protivníka chce nechat vyhladovět. To ovšem nic nemění na dramatické situaci civilistů. Ačkoliv k vojenským zločinům dochází na obou stranách, hlavní odpovědnost padá na hlavu bývalého prezidenta, který odmítl akceptovat výsledky voleb. Mluví arcibiskup Antonio Maria Vegliò, předseda Papežské rady pro pastoraci migrantů a cestujících:

Nerespektování volebních výsledků vedlo ke konfliktům a v posledních dnech dokonce k masovému vraždění. To vyvolalo vnitřní migraci více než půl milionu lidí. Dalších 125 tisíc uteklo do sousední Libérie, která, ačkoli je to stát malý a chudý, projevila velkou solidaritu. Lidé poskytli místo ve vlastních domech a dělí se o potravu, ačkoliv jí sami nemají dostatek. Také církev stojí po boku potřebných. Charita pomáhá uprchlíkům i místní společnosti. Organizuje také zvláštní tábory a místa první pomoci. Církev by ráda dělala ještě víc, ale chybí finanční prostředky i dobrovolníci. Proto se všichni musíme vážně zamyslet nad tím, jak pomáhat tisícům potřebných, kteří se nečekaně ocitli na útěku,“ uvedl vatikánský arcibiskup.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.