Benedikt XVI. má nového anděla strážného.

12.4.2011 

Benedikt XVI. má nového anděla strážného. Tak bývají žertovně nazývány členky komunity Memores Domini, které pečují o papežské apartmá a spolu s dvěma sekretáři tvoří tak zvanou papežskou rodinu. V listopadu tato rodina prožila tragédii, když jednu z jejích členek, šestapadesátiletou Manuelu Campagni srazilo auto a na následky zranění zemřela. Nyní ji zastoupila Rossella Teragnoli, z téže komunity spojené s hnutí Comunione e Liberazione. U příležitosti této změny se jednomu z italských vatikanistů, Andreovi Torniellimu, podařilo proniknout do papežských apartmá a popsat každodenní život papežské rodiny. Kromě již vzpomínané sestry Rosselli po boku Benedikta XVI. pracují ještě další čtyři ženy, zasvěcené v nových hnutích. Především Němka Brigid, z schoenstattského hnutí, která přepisuje papežské texty. Ta bydlí mimo Vatikán a není spojena s komunitou Memores Domini, do níž patří zbylé tři sestry. Loredana má na starosti kuchyni. Mezi chody, které připravuje jsou všemi nejvítanější těstoviny: s curry, se šunkou nebo s lososem a cukýnou. Na starosti má také nákupy. Na papežský stůl tak obvykle přicházejí produkty z vatikánského supermarketu, s vyjímkou ovoce a zeleniny, které jsou přiváženy ze zahrady v Castel Gandolfu.
V kuchyni pomáhá také s. Carmela. Její specialitou jsou papežovy oblíbené dezerty: štrůdl, ovocné tiramisu a mřížkové koláče. Kromě toho dbá s. Carmela také o papežský šatník. Třetí z Memores Domini, s. Cristina se stará o kapli a plní roli sekretářky.
Den papežské rodiny začíná v 7 hodin ráno společnou eucharistií. V 8 hodin následuje snídaně a o hodinu později papež začíná pracovat ve své soukromé pracovně. Připravuje se na audience, píše promluvy a dokumenty. Audience začínají v 11 hodin. Ve čtvrt na dvě se papežská rodina setkává u oběda. Po 16 hodině se Svatý otec zpravidla vydá na procházku do Vatikánských zahrad, spojenou s modlitbou růžence. Obvykle se pak znovu vrací do své pracovny. Večeře trvá jen půl hodiny. Končí ve 20 hodin, kdy papež usedne před televizor, aby shlédl italské televizní noviny.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.