Arcibiskup Chullikatt na fóru OSN: Chudí nejsou „problém k vyřešení“, ale lidé s vlastní důstojností

15.4.2011 

Pohlížet na chudé tak, jako by šlo o „problém k vyřešení“, o předměty a ne o lidi s vlastní důstojností, je omyl. Na fóru OSN to zdůraznil arcibiskup Francis Chullikatt, stálý pozorovatel Svatého stolce u Organizace spojených národů v New Yorku. Vystoupil 12. dubna na 44. zasedání Komise pro populaci a rozvoj.
Vatikánský diplomat apeloval, aby se nevyhrazovaly „politické a finanční prostředky na redukování počtu chudých metodami, které banalizují manželství a rodinu a upírají nenarozeným dětem právo na život.“ Místo toho vybídl, aby se pomoc soustředila na 920 milionů lidí žijícím s rozpočtem 1 a čtvrt dolaru na den. Připomněl také slib zajistit základní vzdělání 69 milionům dětí, kterým hrozí, že budou další generací analfabetů. Arcibiskup Chullikatt otevřeně také vyzval k politice podporující manželství otevřené dětem. Kromě toho upozornil, že první zásada, přijatá v programu konference o populaci a rozvoji v roce 1994 v Káhiře, mluvila o všeobecném právu na respekt k etickým a náboženským hodnotám.
Vatikánský diplomat v OSN připomněl, že církevní instituce mají dlouhou tradici v péči o zdraví obyvatel v mnoha částech světa. Katolická církev se stará o jednu čtvrtinu všech lidí nakažených virem HIV. Pouze v Africe vede více než 16 tisíc programů sociální pomoci, více než 1000 nemocnic, 5 tisíc zdravotních středisek a více než dva tisíce jeslí.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.