800. výročí zasvěcení sv. Kláry

18.4.2011 

V sobotu začaly v Assisi oslavy 800. výročí zasvěcení se svaté Kláry. Klára se Bohu zasvětila v noci na Květnou neděli roku 1211, když utekla z otcovského domu ke kostelíku Porciunkula, kde žil svatý František se svými druhy, aby i ona následovala evangelní ideál. Právě v tomto kostelíku Klára do Františkových rukou složila slib chudoby, čistoty a poslušnosti a s ostříhanými vlasy a v hrubém vlněném šatu začala zasvěcený život plný pokání. Zakrátko se k ní přidaly také další místní mladé ženy. A odtud se během staletí klarisky, jak si následnice svaté Kláry říkají, rozšířily po celém světě.

Oslavy 800. výročí zasvěcení se svaté Kláry v Assisi mají na programu množství liturgických, duchovních i kulturních akcí. V sobotu večer začali modlitební vigilií v katedrále svatého Rufina v Assisi, odkud se pak vydalo procesí. To se zastavilo u prvního kláštera klarisek (Protomonastero di santa Chiara) a skončilo u kostelíka Porciunkula, kde jej přivítal generální představený řádu bratří menších.

Rok oslav uzavřou 11. srpna 2012 – tedy v den Klářiny smrti - slavnostní liturgie v papežské bazilice Panny Marie Andělské (Porciunkula), v kostele svatého Damiána a v bazilice svaté Kláry.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.